Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Rabarbarowa poezja na cieście francuskim
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="lena7900" data-source="post: 1291791" data-attributes="member: 21647"><p>Starałam się połączyć ulubione smaki,a efekt okazała się trafiony i po wczoraj upieczonej blasze ciasta dziś nie ma kawałka....</p><p></p><p>Składniki:</p><p>2 opk ciasta francuskiego;</p><p>1 jajko;</p><p></p><p>KRUSZONKA</p><p>170g mąki pszennej;</p><p>100g masła;</p><p>3 łyżki cukru;</p><p>2,5 łyżeczki cynamonu;</p><p>szczypta soli;</p><p></p><p></p><p>NADZIENIE</p><p></p><p>3,5 szkl soku pomarańczowego;</p><p>1 kg rabarbaru;</p><p>1 szkl cukru</p><p>2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego+ 1 łyżka mąki ziemniaczanej</p><p>PIANKA</p><p>4 łyżki cukru pudru</p><p>400g śmietany kremówki (30 lub 36%); </p><p>2 opakowania Śmietan-fixu</p><p></p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Jedno ciasta posmarować lekko roztrzepanym białkiem i piec 12-15 minut w temperaturze 200 stopni.</p><p>Mąkę wymieszać z roztopionym masłem, cukrem, cynamonem i szczyptą soli. Składniki te zagnieść na kruszonkę.</p><p>Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Budyń i mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szkl soku pomarańczowego. Resztę soku i cukru zagotować z rabarbarem i gotować około 7 minut,zmiksować, dodać rozmącony budyń. Mieszając masę zagotować i ostudzić. Lekko przestudzoną masę rabarbarową rozsmarować na upieczonym blacie ciasta francuskiego .</p><p>Drugą surową część ciasta francuskiego posmarować rozmąconym żółtkiem pokroić delikatnie na kwadraty i posypać kruszonką. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni .Lekko ostudzone kwadraty układać na rabarbarowej masie.Odstawić do ostygnięcia.</p><p>Śmietanę (dobrze schłodzoną) ubić z Śmietan-fixem i cukrem na sztywną pianę. Śmietanę wyłożyć na ciasto i odstawić do lodówki na 5-6 godz.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="lena7900, post: 1291791, member: 21647"] Starałam się połączyć ulubione smaki,a efekt okazała się trafiony i po wczoraj upieczonej blasze ciasta dziś nie ma kawałka.... Składniki: 2 opk ciasta francuskiego; 1 jajko; KRUSZONKA 170g mąki pszennej; 100g masła; 3 łyżki cukru; 2,5 łyżeczki cynamonu; szczypta soli; NADZIENIE 3,5 szkl soku pomarańczowego; 1 kg rabarbaru; 1 szkl cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego+ 1 łyżka mąki ziemniaczanej PIANKA 4 łyżki cukru pudru 400g śmietany kremówki (30 lub 36%); 2 opakowania Śmietan-fixu Wykonanie: Jedno ciasta posmarować lekko roztrzepanym białkiem i piec 12-15 minut w temperaturze 200 stopni. Mąkę wymieszać z roztopionym masłem, cukrem, cynamonem i szczyptą soli. Składniki te zagnieść na kruszonkę. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Budyń i mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szkl soku pomarańczowego. Resztę soku i cukru zagotować z rabarbarem i gotować około 7 minut,zmiksować, dodać rozmącony budyń. Mieszając masę zagotować i ostudzić. Lekko przestudzoną masę rabarbarową rozsmarować na upieczonym blacie ciasta francuskiego . Drugą surową część ciasta francuskiego posmarować rozmąconym żółtkiem pokroić delikatnie na kwadraty i posypać kruszonką. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni .Lekko ostudzone kwadraty układać na rabarbarowej masie.Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę (dobrze schłodzoną) ubić z Śmietan-fixem i cukrem na sztywną pianę. Śmietanę wyłożyć na ciasto i odstawić do lodówki na 5-6 godz. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Rabarbarowa poezja na cieście francuskim
Top
Bottom