Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Rabarbarowy Creme Brulee
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1522767" data-attributes="member: 1142"><p>Nasza ulubiona wersja. Robilam Jamiego i Delii, i wg mnie Gordona rendycja jest najlepsza. Receptura z ksiazki <em>Ramsay's Best Menus</em></p><p></p><p>na 4 creme brulee</p><p></p><p><strong>15 g masla</strong></p><p><strong>150g rabarbaru, pokrojonego na male kawalki</strong></p><p><strong>3 lyzki miodu</strong></p><p><strong>pol laski wanilii</strong></p><p><strong>250ml tlustej smietanki, u mnie double cream</strong></p><p><strong>100ml mleka pelnotlustego</strong></p><p><strong>4 duze zoltka</strong></p><p><strong>50g cukru</strong></p><p><strong>plus demerara</strong></p><p><strong>kilka kropli ekstraktu waniliowego</strong></p><p></p><p>Piec rozgrzewam do 140C. Na blasze do pieczenia o wysokich brzegach ustawiam 4 ramekiny, 200ml pojemnosci. Na patelni rozpuszczam maslo, dodaje miod, posiekany rabarbar i nasiona z polowy laski wanilii. Smaze na ostrym ogniu przez 5-6 minut az rabarbar zmiekanie a soki miod sie skaramelizuje. Goracy przekladam do ramekinow.</p><p></p><p>Mleko i smietanke doprowadzam do prawie wrzenia (czesto wrzucam do garnka pusta laske wanilii). W misce miskuje zoltka, cukier i ekstrakt waniliowy.</p><p>Gdy mleko jest gorace zaczynam wolnym strumieniem dodawac je do zoltek, ciagle miksujac. Przelewam miksture przez sito, pozbywam sie piany i wlewam ja do ramekinow. </p><p></p><p>Do blachy wlewam wode tak aby siegala ona do polowy wysokosci ramekinow. Pieke 45 minut, az custard sie lekko zsiadzie, jak serniki (przy poruszeniu naczyniem krem powinien byc jak galaretka). Wyjmuje z blachy i studze. Jesli ma byc przechowywany dluzej to po calkowitym wystudzeniu, trzeba wlozyc do lodowki.</p><p></p><p>Przed podaniem posypac 2 lyzeczkami cukru, z reguly biore demerare, i palnikiem karmelizuje powierzchnie. Pyszne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1522767, member: 1142"] Nasza ulubiona wersja. Robilam Jamiego i Delii, i wg mnie Gordona rendycja jest najlepsza. Receptura z ksiazki [I]Ramsay's Best Menus[/I] na 4 creme brulee [B]15 g masla 150g rabarbaru, pokrojonego na male kawalki 3 lyzki miodu pol laski wanilii 250ml tlustej smietanki, u mnie double cream 100ml mleka pelnotlustego 4 duze zoltka 50g cukru plus demerara kilka kropli ekstraktu waniliowego[/B] Piec rozgrzewam do 140C. Na blasze do pieczenia o wysokich brzegach ustawiam 4 ramekiny, 200ml pojemnosci. Na patelni rozpuszczam maslo, dodaje miod, posiekany rabarbar i nasiona z polowy laski wanilii. Smaze na ostrym ogniu przez 5-6 minut az rabarbar zmiekanie a soki miod sie skaramelizuje. Goracy przekladam do ramekinow. Mleko i smietanke doprowadzam do prawie wrzenia (czesto wrzucam do garnka pusta laske wanilii). W misce miskuje zoltka, cukier i ekstrakt waniliowy. Gdy mleko jest gorace zaczynam wolnym strumieniem dodawac je do zoltek, ciagle miksujac. Przelewam miksture przez sito, pozbywam sie piany i wlewam ja do ramekinow. Do blachy wlewam wode tak aby siegala ona do polowy wysokosci ramekinow. Pieke 45 minut, az custard sie lekko zsiadzie, jak serniki (przy poruszeniu naczyniem krem powinien byc jak galaretka). Wyjmuje z blachy i studze. Jesli ma byc przechowywany dluzej to po calkowitym wystudzeniu, trzeba wlozyc do lodowki. Przed podaniem posypac 2 lyzeczkami cukru, z reguly biore demerare, i palnikiem karmelizuje powierzchnie. Pyszne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Rabarbarowy Creme Brulee
Bottom