Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Rabarbarowy sernik na zimno
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="lemina" data-source="post: 974365" data-attributes="member: 1681"><p>Zdjęcia nie ma, jak zrobię przy następnym serniku, to dodam.</p><p></p><p>Przepis pochodzi z pisma Le Menu.</p><p></p><p><strong>Sernik denny</strong></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">60 g ciasteczek amaretti</li> <li data-xf-list-type="ul">120 g maślanych herbatników</li> <li data-xf-list-type="ul">80 g rozpuszczonego masła</li> </ul><p></p><p><strong>Sernik właściwy:</strong></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">300 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w kawałki</li> <li data-xf-list-type="ul">2 łyżki wody</li> <li data-xf-list-type="ul">7 płatów żelatyny (ok 13 g)</li> <li data-xf-list-type="ul">2 żółtka</li> <li data-xf-list-type="ul">180 g cukru</li> <li data-xf-list-type="ul">1/2 paczki cukru waniliowego</li> <li data-xf-list-type="ul">1 łyżka ciepłej wody</li> <li data-xf-list-type="ul">1 łyżka soku z cytryny</li> <li data-xf-list-type="ul">300 g homogenizowanego twarożku naturalnego</li> <li data-xf-list-type="ul">2 białka ubite na sztywno</li> <li data-xf-list-type="ul">200ml śmietanki ubitej na sztywno</li> </ul><p></p><p><strong>Sernik wierzchni:</strong></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">200 ml wody</li> <li data-xf-list-type="ul">sok z 1/2 cytryny</li> <li data-xf-list-type="ul">130 g cukru</li> <li data-xf-list-type="ul">200 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w słupi 4x1cm</li> <li data-xf-list-type="ul">3 płatki żelatyny (ok 5g)</li> </ul><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><ol> <li data-xf-list-type="ol"><strong>Sernik denny.</strong> Pokruszyć ciastka, wymieszać z masłem, wyłożyć nimi tortownicę 24cm, upiec wp iekarniku rozgrzanym do 180 stopni na ok 8 minut. Ostudzić.</li> <li data-xf-list-type="ol"><strong>Sernik właściwy.</strong> Do garnka wrzucić rabarbar, dodać wody i gotować na małym ogniu przez 6-8 minut pod przykryciem aż rabarbar wymięknie. Zrobić z tego piure. Dodać namoczoną żelatynę, wymieszać, odstawić do przestudzenia. <br /> Ubić żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i sokiem z cytryny, aż do otrzymania masy puszystej i jednolitej (znaczy się aż cukier się rozpuści). Dodajemy twarożek, , dodajemy delikatnie białka, ubitą śmietankę, piure rabarbarowe. Wylewamy masę na Sernik denny, odstawiamy do lodówki na 3-4 godz.</li> <li data-xf-list-type="ol"><strong>Sernik wierzchni.</strong> Zagotować wodę z sokiem z cytryny i cukrem. Dodać rabarbar i gotować 3-5 minut (aby rabarbar się nie rozwalił). Dodać namoczoną żelatynę, rozpuścić ją delikatnie mieszając. Wylać masę na sernik, wstawić do lodówki na ok 1 godz.</li> </ol><p></p><p>Moje uwagi: <ul> <li data-xf-list-type="ul">żelatyny daję trochę więcej o jakieś 3 listki do masy (jest wtedy trochę bardziej sztywniejszy)</li> <li data-xf-list-type="ul">jego wadą jest zbyt szybkie znikanie</li> <li data-xf-list-type="ul">naprawdę znikazbyt szybko</li> <li data-xf-list-type="ul">a rabarbar czasem się przypala (jak się go nie pilnuje)</li> <li data-xf-list-type="ul">a sernik i tak szybko znika</li> <li data-xf-list-type="ul">SmAcZnEgO</li> </ul></blockquote><p></p>
[QUOTE="lemina, post: 974365, member: 1681"] Zdjęcia nie ma, jak zrobię przy następnym serniku, to dodam. Przepis pochodzi z pisma Le Menu. [B]Sernik denny[/B] [LIST][*]60 g ciasteczek amaretti [*]120 g maślanych herbatników [*]80 g rozpuszczonego masła [/LIST] [B]Sernik właściwy:[/B] [LIST][*]300 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w kawałki [*]2 łyżki wody [*]7 płatów żelatyny (ok 13 g) [*]2 żółtka [*]180 g cukru [*]1/2 paczki cukru waniliowego [*]1 łyżka ciepłej wody [*]1 łyżka soku z cytryny [*]300 g homogenizowanego twarożku naturalnego [*]2 białka ubite na sztywno [*]200ml śmietanki ubitej na sztywno [/LIST] [B]Sernik wierzchni:[/B] [LIST][*]200 ml wody [*]sok z 1/2 cytryny [*]130 g cukru [*]200 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w słupi 4x1cm [*]3 płatki żelatyny (ok 5g) [/LIST] [B]Wykonanie:[/B] [LIST=1][*][B]Sernik denny.[/B] Pokruszyć ciastka, wymieszać z masłem, wyłożyć nimi tortownicę 24cm, upiec wp iekarniku rozgrzanym do 180 stopni na ok 8 minut. Ostudzić. [*][B]Sernik właściwy.[/B] Do garnka wrzucić rabarbar, dodać wody i gotować na małym ogniu przez 6-8 minut pod przykryciem aż rabarbar wymięknie. Zrobić z tego piure. Dodać namoczoną żelatynę, wymieszać, odstawić do przestudzenia. Ubić żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i sokiem z cytryny, aż do otrzymania masy puszystej i jednolitej (znaczy się aż cukier się rozpuści). Dodajemy twarożek, , dodajemy delikatnie białka, ubitą śmietankę, piure rabarbarowe. Wylewamy masę na Sernik denny, odstawiamy do lodówki na 3-4 godz. [*][B]Sernik wierzchni.[/B] Zagotować wodę z sokiem z cytryny i cukrem. Dodać rabarbar i gotować 3-5 minut (aby rabarbar się nie rozwalił). Dodać namoczoną żelatynę, rozpuścić ją delikatnie mieszając. Wylać masę na sernik, wstawić do lodówki na ok 1 godz. [/LIST] Moje uwagi: [LIST][*]żelatyny daję trochę więcej o jakieś 3 listki do masy (jest wtedy trochę bardziej sztywniejszy) [*]jego wadą jest zbyt szybkie znikanie [*]naprawdę znikazbyt szybko [*]a rabarbar czasem się przypala (jak się go nie pilnuje) [*]a sernik i tak szybko znika [*]SmAcZnEgO [/LIST] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Rabarbarowy sernik na zimno
Top
Bottom