Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Rabarbarowy sernik
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 974645" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]52409[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><em><strong>Spód:</strong></em></p><p></p><p>* 1 opakowanie (225g) ciastek digestive</p><p>* 1 łyżka (z górką) kakao</p><p>* 50 g wiórek kokosowych (jak będą takie grubsze, to fajnie ich będzie widać)</p><p>* ok. 70 g stopionego masła</p><p></p><p></p><p><em><strong>Masa serowa:</strong></em></p><p></p><p>* 500 g sera śmietankowego</p><p>* 400 g gęstej śmietany/jogurtu greckiego (miałam pół na pół)</p><p>* 4 jajka (średniej wielkości)</p><p>* 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)</p><p>* 2 łyżki mąki pszennej (z maciupeńką górką)</p><p>* 200 g białej czekolady</p><p></p><p><em><strong>Mus rabarbarowy:</strong></em></p><p></p><p>* 550 g rabarbaru (już oczyszczonego)</p><p>* 100 g cukru</p><p>* 2 łyżki soku z żurawiny (pomarańczowego lub po prostu wody)</p><p>* 1 łyżka kisielu (żurawinowego lub pomarańczowego) (dla koloru i do zagęszczenia musu)</p><p></p><p><em><strong>Masa wierzchnia:</strong></em></p><p></p><p>* 400 - 500 g gęstej kwaśniej śmietany</p><p>* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (miałam z ziarenkami wanilii)</p><p>* 1 łyżka cukru</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p></p><p><strong>Spód</strong> tortownicy o <strong>śr. 26 cm</strong>, wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z wiórkami i kakao. Dodać rozpuszczone masło i wyrobić razem. Wysypać na spód tortownicy i ugnieść (spodem szklanki najwygodniej), tworząc również boki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec przez 15 minut. </p><p></p><p><strong>Mus (przygotować wcześniej</strong>): rabarbar pokroić na małe kawałki i wrzucić do rondla, zostawiając garść na później. Podlać okiem/wodą i dodać cukier. Dusić na malutkim ogniu aż rabarbar rozpadnie się całkiem tworząc mus (można ewentualnie zmiksować, ale ja nie widziałam takiej potrzeby). Zdjąć rondel z ognia i lekko przestudzić. 1 łyżkę kisielu wymieszać z 2-3 łyżkami wody i wlać do musu rabarbarowego. Rondel ponownie ustawić na ogniu i podgrzewać aż do zgęstnienia musu. Zdjąć rondel z ognia i wrzucić do musu pozostałe kawałeczki rabarbaru. Wierzch musu przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.</p><p></p><p>W misce wymieszać ser z jogurtem/śmietaną. Dodać jajka i mąkę, ponownie wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodać do masy serowej. Wymieszać.</p><p>Połowę masy serowej wlać na podpieczony spód. Na masę wyłożyć łyżką mus rabarbarowy i zlać resztą masy serowej. Na wierzch ułożyć resztki musu. </p><p>Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni , z ustawionym na dnie piekarnika naczyniem z wodą, przez ok. 1h 15minut. </p><p>Masa wierzchnia: śmietanę wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym, ale nie długo aby nie napowietrzyć za bardzo.</p><p>Wyjąć sernik z piekarnika i wyłożyć na wierzch śmietanę, a następnie wstawić ponownie do piekarnika (piekarnik ma być już wyłączony) na ok. 10 minut.</p><p>Wyjąć sernik i wystudzić a następnie wstawić do lodówki na ok. 8 godzin.</p><p></p><p>[ATTACH=full]52410[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 974645, member: 4258"] [ATTACH=full]52409[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [I][B]Spód:[/B][/I] * 1 opakowanie (225g) ciastek digestive * 1 łyżka (z górką) kakao * 50 g wiórek kokosowych (jak będą takie grubsze, to fajnie ich będzie widać) * ok. 70 g stopionego masła [I][B]Masa serowa:[/B][/I] * 500 g sera śmietankowego * 400 g gęstej śmietany/jogurtu greckiego (miałam pół na pół) * 4 jajka (średniej wielkości) * 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska) * 2 łyżki mąki pszennej (z maciupeńką górką) * 200 g białej czekolady [I][B]Mus rabarbarowy:[/B][/I] * 550 g rabarbaru (już oczyszczonego) * 100 g cukru * 2 łyżki soku z żurawiny (pomarańczowego lub po prostu wody) * 1 łyżka kisielu (żurawinowego lub pomarańczowego) (dla koloru i do zagęszczenia musu) [I][B]Masa wierzchnia:[/B][/I] * 400 - 500 g gęstej kwaśniej śmietany * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (miałam z ziarenkami wanilii) * 1 łyżka cukru [B]Wykonanie:[/B] [B]Spód[/B] tortownicy o [B]śr. 26 cm[/B], wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z wiórkami i kakao. Dodać rozpuszczone masło i wyrobić razem. Wysypać na spód tortownicy i ugnieść (spodem szklanki najwygodniej), tworząc również boki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec przez 15 minut. [B]Mus (przygotować wcześniej[/B]): rabarbar pokroić na małe kawałki i wrzucić do rondla, zostawiając garść na później. Podlać okiem/wodą i dodać cukier. Dusić na malutkim ogniu aż rabarbar rozpadnie się całkiem tworząc mus (można ewentualnie zmiksować, ale ja nie widziałam takiej potrzeby). Zdjąć rondel z ognia i lekko przestudzić. 1 łyżkę kisielu wymieszać z 2-3 łyżkami wody i wlać do musu rabarbarowego. Rondel ponownie ustawić na ogniu i podgrzewać aż do zgęstnienia musu. Zdjąć rondel z ognia i wrzucić do musu pozostałe kawałeczki rabarbaru. Wierzch musu przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. W misce wymieszać ser z jogurtem/śmietaną. Dodać jajka i mąkę, ponownie wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodać do masy serowej. Wymieszać. Połowę masy serowej wlać na podpieczony spód. Na masę wyłożyć łyżką mus rabarbarowy i zlać resztą masy serowej. Na wierzch ułożyć resztki musu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni , z ustawionym na dnie piekarnika naczyniem z wodą, przez ok. 1h 15minut. Masa wierzchnia: śmietanę wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym, ale nie długo aby nie napowietrzyć za bardzo. Wyjąć sernik z piekarnika i wyłożyć na wierzch śmietanę, a następnie wstawić ponownie do piekarnika (piekarnik ma być już wyłączony) na ok. 10 minut. Wyjąć sernik i wystudzić a następnie wstawić do lodówki na ok. 8 godzin. [ATTACH=full]52410[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Rabarbarowy sernik
Top
Bottom