- Cze 17, 2024
- 1,098
- 1,665
- 113
Blacha to taka, która się kupuje razem z piekarnikiem, moja ma 30x 40 cm. Ciasto jest płaskie, ma ok 2 cm wysokosci.
Składniki:
750 g rabarbaru,
50 gr malin- mogą byc mrozone,
200 gr cukru ( z tej ilości odłożyć na bok dwie łyżki do rabarbaru i jedna do posypnia ciasta),
250 gr masła w temperaturze pokojowej,
5 jajek
Cukier waniliowy,
280 gr mąki,
70 gr mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 szczypty soli.
Rabarbar pokroić w 2 cm kawałki, wrzucić do pojemnika z przykrywka , wymieszać z malinami i 2 łyżkami cukru i zamknąć pokrywkę i odstawić. Od czasu do czasu wymieszać.
Masło zmiksować z resztą cukru, dodać kolejno jajka - dodawaj następne, kiedy poprzednie jest dobrze połączone z masą.
Domieszaj mąkę, mąkę ziemniaczana, sól, proszek do pieczenia. Na koniec dodać rabarbar i delikatnie wymieszać łyżką. Wylozyc na blache, posypać cukrem i piec w temp 220°C przez 30 minut
Składniki:
750 g rabarbaru,
50 gr malin- mogą byc mrozone,
200 gr cukru ( z tej ilości odłożyć na bok dwie łyżki do rabarbaru i jedna do posypnia ciasta),
250 gr masła w temperaturze pokojowej,
5 jajek
Cukier waniliowy,
280 gr mąki,
70 gr mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 szczypty soli.
Rabarbar pokroić w 2 cm kawałki, wrzucić do pojemnika z przykrywka , wymieszać z malinami i 2 łyżkami cukru i zamknąć pokrywkę i odstawić. Od czasu do czasu wymieszać.
Masło zmiksować z resztą cukru, dodać kolejno jajka - dodawaj następne, kiedy poprzednie jest dobrze połączone z masą.
Domieszaj mąkę, mąkę ziemniaczana, sól, proszek do pieczenia. Na koniec dodać rabarbar i delikatnie wymieszać łyżką. Wylozyc na blache, posypać cukrem i piec w temp 220°C przez 30 minut
