Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Racuchy drożdżowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 1081227" data-attributes="member: 4258"><p>to może i ja tu wpiszę swoje, które kiedyś podawałam w &quot;niebie&quot;</p><p></p><p>2,5 szklanki mąki + 2 łyżki do zaczynu</p><p>1 - 1,5 szklanki mleka + 6 łyżek do zaczynu</p><p>1,5 łyżki cukru do zaczynu</p><p>30 g drożdży</p><p>1 jajko</p><p>1 żółtko</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Mleko oczywiście lekko ciepłe. Zaczyn to tylko tyle aby cokolwiek drożdże ruszyły. Razem do michy i wyrobić mikserem. Ciasto jest jak gęsta śmietana. Dodać pokrojone jabłko, wymieszać i michę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (wstawiam tę michę w drugą, w której jest ciepła woda a po 15 minutach już będziemy smażyć racuchy)</p><p></p><p>Smażę w dość głębokim oleju. Tak gdzieś ze 2,5 - 3 cm. Nakładam to wyrośnięte ciasto łyżką, którą za każdym razem moczę w kubku z gorącą wodą.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]60436[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]60437[/ATTACH]</p><p></p><p>edit: edytowałam przepis i dopisałam ilość mleka , że powinno być od 1 do 1,5 szklanki. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany (ha, gęsta śmietana i gęsta śmietana. Wszystko zależy do jakiej gęstej śmietany jesteśmy przyzwyczajeni. Kiedyś gęstą śmietanę kupowały się od &quot;baby&quot;. Teraz, gęsta śmietana w sklepie ma naprawdę różną konsystencję), ale nie powinno byc płynne tak jak na placuszki z jabłkami</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 1081227, member: 4258"] to może i ja tu wpiszę swoje, które kiedyś podawałam w "niebie" 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki do zaczynu 1 - 1,5 szklanki mleka + 6 łyżek do zaczynu 1,5 łyżki cukru do zaczynu 30 g drożdży 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Mleko oczywiście lekko ciepłe. Zaczyn to tylko tyle aby cokolwiek drożdże ruszyły. Razem do michy i wyrobić mikserem. Ciasto jest jak gęsta śmietana. Dodać pokrojone jabłko, wymieszać i michę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (wstawiam tę michę w drugą, w której jest ciepła woda a po 15 minutach już będziemy smażyć racuchy) Smażę w dość głębokim oleju. Tak gdzieś ze 2,5 - 3 cm. Nakładam to wyrośnięte ciasto łyżką, którą za każdym razem moczę w kubku z gorącą wodą. [ATTACH=full]60436[/ATTACH] [ATTACH=full]60437[/ATTACH] edit: edytowałam przepis i dopisałam ilość mleka , że powinno być od 1 do 1,5 szklanki. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany (ha, gęsta śmietana i gęsta śmietana. Wszystko zależy do jakiej gęstej śmietany jesteśmy przyzwyczajeni. Kiedyś gęstą śmietanę kupowały się od "baby". Teraz, gęsta śmietana w sklepie ma naprawdę różną konsystencję), ale nie powinno byc płynne tak jak na placuszki z jabłkami [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Racuchy drożdżowe
Top
Bottom