Racuchy z truskawkami*

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
4 jajka
1.5 szklanki mleka
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru (może być też wanilinowy)
sól
1 łyżeczka sody
truskawki (coś koło 70 dag ich było)

Całe ciasto na racuchy zostały wykonane przy użyciu trzepaczki, jako że mikser odmówił posłuszeństwa. Oczywiście można mikserem.

Truskawki kroimy na niewielkie kawałki. Moje truskawki nie były jakoś szczególnie olbrzymie więc, pokroiłam je w ćwiartki.

Jajka w całości roztrzepujemy w misce trzepaczką. Lekko je solimy, wsypujemy sodę. Wrzucamy połowę mąki. Mieszamy. Wlewamy powoli, porcjami pół szklanki mleka cały czas mieszając. Gdy nie mamy już grudek wrzucamy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy szklankę mąki i całość mieszamy. Wlewamy pół szklanki mleka i mieszamy dokładnie by nie było grudek. Dodajemy pozostałą mąkę (o.5 szklanki), a następnie wlewamy pozostałą połowę szklanki mleka. Dokładnie mieszamy by nie było żadnych grudek. Wrzucamy truskawki i delikatnie mieszamy.

Racuchy nakładamy na rozgrzany olej za pomocą łyżki. Smażymy około 2 minut z każdej strony. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem.

IMG_3100.JPG
 

Załączniki

  • IMG_3100.JPG
    IMG_3100.JPG
    206 KB · Wyświetleń: 1

Lilith_25

Member
Cze 21, 2010
11
0
0
Brzmi apetycznie
lecker.gif
Racuchów z truskawkami jeszcze nie próbowałam, dzisiaj na pewno się skuszę
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy