- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Z Mojego Gotowania
1,5 szklanki mąki
15 g drożdży
Szklanka mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 jajka
Olej do smażenia (sporo)
mleko mocno podgrzać (nie gotować)
Wlać do miski
Dodać pokruszone drożdże
Wsypać 1 łyżeczką cukru i kilka łyżek przesianej mąki, wymieszać, przykryć, odstawić na
20 minut w ciepłe miejsce
Żółtka oddzielić od białek
Białka ubić dodając stopniowo cukier
Dodać żółtka nie przerywając ubijania
Masło stopić
Resztę mąki przesiać do rozczynu
Wlać masło
Dodać masę jajeczną
Dokładnie wymieszać (w przepisie każą mieszać drewniana łyżką, mnie pomógł mikser na
wolnych obrotach
)
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany
Smażyć na rumiano z obu stron na sporej ilości oleju
1,5 szklanki mąki
15 g drożdży
Szklanka mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 jajka
Olej do smażenia (sporo)
mleko mocno podgrzać (nie gotować)
Wlać do miski
Dodać pokruszone drożdże
Wsypać 1 łyżeczką cukru i kilka łyżek przesianej mąki, wymieszać, przykryć, odstawić na
20 minut w ciepłe miejsce
Żółtka oddzielić od białek
Białka ubić dodając stopniowo cukier
Dodać żółtka nie przerywając ubijania
Masło stopić
Resztę mąki przesiać do rozczynu
Wlać masło
Dodać masę jajeczną
Dokładnie wymieszać (w przepisie każą mieszać drewniana łyżką, mnie pomógł mikser na
wolnych obrotach

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany
Smażyć na rumiano z obu stron na sporej ilości oleju
