Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Racuszki na ząb lub dwa*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 718749" data-attributes="member: 4258"><p><strong>Składniki:</strong></p><p>200g mąki,</p><p>1 szklanka mleka,</p><p>2 jajka,</p><p>10-15g drożdży,</p><p>sól - szczypta,</p><p>olej do smażenia</p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Drożdże rozpuścic w 1/2 szklanki ciepłego mleka i dodac połowę mąki i sól. Wymieszac i zostawic do wyrośnięcia. Jak tylko zaczyn wyrośnie, nastawic olej w rondelku (oleju ma byc ok. 4-5 cm wysokości rondelka, bo racuszki dośc dużo rosną), na ogień.</p><p> Następnie do zaczynu dosypac resztę mąki i drugą częśc mleka oraz 2 żółtka. Wymieszac. Z białek ubic pianę i dodac do ciasta. Wymieszac delikatnie. Na rozgrzany już olej wkładac ciasto za pomocą dwóch łyżek. Jedną nabierac a drugą zgarniac. Smażyc na rumiano. wyjmowac na papierowy ręcznik do odsączenia. Posypac cukrem pudrem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 718749, member: 4258"] [B]Składniki:[/B] 200g mąki, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 10-15g drożdży, sól - szczypta, olej do smażenia [B]Wykonanie:[/B] Drożdże rozpuścic w 1/2 szklanki ciepłego mleka i dodac połowę mąki i sól. Wymieszac i zostawic do wyrośnięcia. Jak tylko zaczyn wyrośnie, nastawic olej w rondelku (oleju ma byc ok. 4-5 cm wysokości rondelka, bo racuszki dośc dużo rosną), na ogień. Następnie do zaczynu dosypac resztę mąki i drugą częśc mleka oraz 2 żółtka. Wymieszac. Z białek ubic pianę i dodac do ciasta. Wymieszac delikatnie. Na rozgrzany już olej wkładac ciasto za pomocą dwóch łyżek. Jedną nabierac a drugą zgarniac. Smażyc na rumiano. wyjmowac na papierowy ręcznik do odsączenia. Posypac cukrem pudrem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Racuszki na ząb lub dwa*
Top
Bottom