- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
Przepis pochodzi z tego bloga (tłumaczenie moje) http://aynmark.blogspot.com/2008/01/blog-post.html
Proporcje na 10-12 sztuk.
1/4 szklanki błyskawicznych płatków owsianych + 1/4 szklanki gorącej wody
1/2 szklanki sera rikotty (lub zwykłego twarogu)
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko + 1 białko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka startej skórki cytrynowej
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 łyżka masła rozpuszczonego
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Płatki owsiane zalać gorącą wodą i odstawić na 15 min.
W tym czasie zmieszać wszystkie mokre składniki wraz z serem, dodać owsiankę
i dokładnie zmieszać. Wsypać przesiane- suche składniki i tylko wymieszać do
połączenia składników. Odstawić na 15 min.(Kłaść łyżką na patelnię małe porcje-mój dopisek)
Smażyć po 2 min. z każdej strony na patelni lekko posmarowanej tłuszczem.
Do ciasta można wcisnąć jagody lub drobno pokrojone owoce.
Moje uwagi: Nic dodać, nic ująć.
Proporcje na 10-12 sztuk.
1/4 szklanki błyskawicznych płatków owsianych + 1/4 szklanki gorącej wody
1/2 szklanki sera rikotty (lub zwykłego twarogu)
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko + 1 białko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka startej skórki cytrynowej
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 łyżka masła rozpuszczonego
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Płatki owsiane zalać gorącą wodą i odstawić na 15 min.
W tym czasie zmieszać wszystkie mokre składniki wraz z serem, dodać owsiankę
i dokładnie zmieszać. Wsypać przesiane- suche składniki i tylko wymieszać do
połączenia składników. Odstawić na 15 min.(Kłaść łyżką na patelnię małe porcje-mój dopisek)
Smażyć po 2 min. z każdej strony na patelni lekko posmarowanej tłuszczem.
Do ciasta można wcisnąć jagody lub drobno pokrojone owoce.
Moje uwagi: Nic dodać, nic ująć.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: