Przepis dostałam kiedyś od koleżanki, ciasto robiłam już wielokrotnie
Rafaello
Składniki:
*1 gotowy biszkopt (z 5 jaj)
MASA
*2 tabliczki białej czekolady
*2 op. kremówki -- po 200 ml każda
*1 op. wiórków kokosowych (200 g)
*1 czubata łyżeczka żelatyny
*2 op. śnieżki
Biszkopt przekroić na pół.
Dwie czekolady rozpuścić z 1 kremówką (200ml).
W drugiej misce ubić drugą kremówkę i powoli dodawać śnieżki.
Rozpuścić 1 łyżeczkę żelatyny w 1/3 szklance wody.
Do tej masy z bitą śmietaną wlewać tężęjącą żelatynę. Do tego wlać też letnią rozpuszczoną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na końcu dodać wiórki kokosowe. Masa powinna być lejąca. Odczekać około 15 minut aby zgęstniała.
Tak przygotowaną masę wylać na biszkopt (trochę zostawić na wierzch).
Na masę wyłożyć drugi placek biszkopta, wylać resztę masy, całość posypać wiórkami kokosowymi.
Wstawić do lodówki.
Mnie coś dziś pokusiło i zrobiłam dwa biszkopty (każdy z 5 jaj upieczony w tortownicy 26 cm), każdy przecięłam na pół, zrobiłam dodatkowo masę budyniową i przełożyłam: biszkopt-masa budyniowa-biszkopt-masa rafaello-biszkopt-masa budyniowa-biszkopt, wierzch i boki posmarowane masą rafaello i dodatkowo góra posypana wiórkami kokosowymi. Jutro wiozę ciacho do rodziców, mam nadzieję, że dojedzie w całości

Rafaello
Składniki:
*1 gotowy biszkopt (z 5 jaj)
MASA
*2 tabliczki białej czekolady
*2 op. kremówki -- po 200 ml każda
*1 op. wiórków kokosowych (200 g)
*1 czubata łyżeczka żelatyny
*2 op. śnieżki
Biszkopt przekroić na pół.
Dwie czekolady rozpuścić z 1 kremówką (200ml).
W drugiej misce ubić drugą kremówkę i powoli dodawać śnieżki.
Rozpuścić 1 łyżeczkę żelatyny w 1/3 szklance wody.
Do tej masy z bitą śmietaną wlewać tężęjącą żelatynę. Do tego wlać też letnią rozpuszczoną czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Na końcu dodać wiórki kokosowe. Masa powinna być lejąca. Odczekać około 15 minut aby zgęstniała.
Tak przygotowaną masę wylać na biszkopt (trochę zostawić na wierzch).
Na masę wyłożyć drugi placek biszkopta, wylać resztę masy, całość posypać wiórkami kokosowymi.
Wstawić do lodówki.
Mnie coś dziś pokusiło i zrobiłam dwa biszkopty (każdy z 5 jaj upieczony w tortownicy 26 cm), każdy przecięłam na pół, zrobiłam dodatkowo masę budyniową i przełożyłam: biszkopt-masa budyniowa-biszkopt-masa rafaello-biszkopt-masa budyniowa-biszkopt, wierzch i boki posmarowane masą rafaello i dodatkowo góra posypana wiórkami kokosowymi. Jutro wiozę ciacho do rodziców, mam nadzieję, że dojedzie w całości

Ostatnią edycję dokonał moderator: