Raffaello

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
RAFFAELLO

BISZKOPT
kupny lub upiec

MASA
2 białe czekolady
2 śmietany 30% - po 200ml każda
1 op. wiórek kokosowych
1 czubata łyżeczka żelatyny
2 paczki bitej śmietany w proszku Śnieżka

Rozpuścić dwie czekolady w jednej kremówce (200ml).
Drugą kremówkę ubić ze śnieżkami.
W 1/3 szklance wody rozpuścić żelatynę.
Do masy z bitą śmietaną śnieżką dodać rozpuszczoną żelatynę [ja czekam aż trochę stężeje]. Wymieszać. Dodać również rozpuszczoną w kremówce czekoladę. Całość dokładnie wymieszać.
Na końcu dodać wiórki kokosowe. Masa powinna być lejąca. Można poczekać około 15 minut [co czynię] aż wiórki napęcznieją a masa lekko zgęstnieje.

Biszkopt przekroić na pół, na dolną połówkę biszkopta wylać większą połowę masy, na to nałożyć drugą połowę biszkopta, wierzch i boki obsmarować pozostałą masą. Posypać wiórkami kokosowymi.
Wstawić do lodówki.

Rewelacja, niestety zdjęcia nie posiadam
icon_sad.gif
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Jadłam kiedyś ciasto zrobione wg dokładnie tego przepisu (jest w moich zbiorach). Smakowało bosko i wyglądało pięknie: było upieczone w formie tortu, całe obsypane wiórkami i wokół wierzchu ułożone były białe kulki Raffaello - poezja.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy