- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Ragout szczypiorkowo-szynkowy
100 g szczypiorku
1 cebula
200 ml śmietany
100 ml rosołu
szczypta soli i łyżeczka pieprzu
20 g masła
200 g szynki ugotowanej (pokrojoną w kostkę)
3 pomidory.
1.Szczypior kroimy 2 cm kawałki. Przelewamy go wrzącą wodą, a następnie natychmiast chłodzimy w zimnej wodzie.
2.Cebulę kroimy w drobną kostkę. Dusimy na maśle. Dolewamy śmietanę i rosół. Gotujemy redukując płyn do 1/3.
3.Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, Pozbywamy się pestek a miąsz kroimy w kostkę.
4.Do zredukowanego płynu dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, pomidory i szczypiorek. Solimy i pieprzymy.
5.Dekorujemy pietruszką.
ps. Przepis na gofry znajdziecie tutaj : https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...p;#entry1150851

100 g szczypiorku
1 cebula
200 ml śmietany
100 ml rosołu
szczypta soli i łyżeczka pieprzu
20 g masła
200 g szynki ugotowanej (pokrojoną w kostkę)
3 pomidory.
1.Szczypior kroimy 2 cm kawałki. Przelewamy go wrzącą wodą, a następnie natychmiast chłodzimy w zimnej wodzie.
2.Cebulę kroimy w drobną kostkę. Dusimy na maśle. Dolewamy śmietanę i rosół. Gotujemy redukując płyn do 1/3.
3.Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, Pozbywamy się pestek a miąsz kroimy w kostkę.
4.Do zredukowanego płynu dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, pomidory i szczypiorek. Solimy i pieprzymy.
5.Dekorujemy pietruszką.
ps. Przepis na gofry znajdziecie tutaj : https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...p;#entry1150851
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: