- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Ragout z kurczaka z kluskami na parze
1/2 kurczaka usmażonego, obranego z kości i podrobionego na kawałki.
100 g bekonu
2 cebule
3 duże marchewki
2 duże ziemniaki
250 g selera
2 gałązki tymianku i listka laurowego
200 g pieczarek
1 l rosołu
1 łyżka mąki
sól , pieprz i olej
Kluski na parze wg przepisu http://www.mniammniam.com/Kluski_na_gaciach-4309p.html
1.Cebulę, marchew, ziemniaki i seler kroimy w 2 cm kostkę.
Pieczarki kroimy w plasterki ( ok 3-4 mm grube).
2.Bekon kroimy w kawałki. Smażymy w szerokim nie wysokim garnku. Dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojone warzywa wraz z przyprawami. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy wszystko (10 minut) Dodajemy pieczarki i kawałki kurczaka. Rosół mieszamy z łyżką mąki i wlewamy go do warzyw z kurczakiem.Gotujemy na lekkim ogniu przez 10 minut.
3.Z podanego przepisu na kluski na parze odcinamy ok 1/3 masy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( z reszty 2/3 ciasta formujemy bułki, czekamy aż wyrosną, skrapiamy wodą i pieczemy w temp 200 stopni przez 20 minut),
Czekamy 10 minut aby trochę podrosły. Wkładamy do garnka z ragou. Przykrywamy przykrywką i dusimy przez następne 20 minut.
ps1. Przepis pochodzi z książki: Gotuj sprytnie jak Jamie.
Ps2. Autor przepisu poleca inne kluski: 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, 125 g masła, 100 ml wody. Wszystkie składniki wymieszać i kształtować kluski.

1/2 kurczaka usmażonego, obranego z kości i podrobionego na kawałki.
100 g bekonu
2 cebule
3 duże marchewki
2 duże ziemniaki
250 g selera
2 gałązki tymianku i listka laurowego
200 g pieczarek
1 l rosołu
1 łyżka mąki
sól , pieprz i olej
Kluski na parze wg przepisu http://www.mniammniam.com/Kluski_na_gaciach-4309p.html
1.Cebulę, marchew, ziemniaki i seler kroimy w 2 cm kostkę.
Pieczarki kroimy w plasterki ( ok 3-4 mm grube).
2.Bekon kroimy w kawałki. Smażymy w szerokim nie wysokim garnku. Dodajemy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojone warzywa wraz z przyprawami. Solimy i pieprzymy. Podsmażamy wszystko (10 minut) Dodajemy pieczarki i kawałki kurczaka. Rosół mieszamy z łyżką mąki i wlewamy go do warzyw z kurczakiem.Gotujemy na lekkim ogniu przez 10 minut.
3.Z podanego przepisu na kluski na parze odcinamy ok 1/3 masy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( z reszty 2/3 ciasta formujemy bułki, czekamy aż wyrosną, skrapiamy wodą i pieczemy w temp 200 stopni przez 20 minut),
Czekamy 10 minut aby trochę podrosły. Wkładamy do garnka z ragou. Przykrywamy przykrywką i dusimy przez następne 20 minut.

ps1. Przepis pochodzi z książki: Gotuj sprytnie jak Jamie.
Ps2. Autor przepisu poleca inne kluski: 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, 125 g masła, 100 ml wody. Wszystkie składniki wymieszać i kształtować kluski.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: