Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Ragout zimowe*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 798485" data-attributes="member: 10341"><p>Jest to danie trochę pracochłonne, a właściwie czasochłonne, bo robi się &quot;samo&quot; przez dłuższy czas. Przepis z miesięcznika &quot;Smaki i aromaty&quot;. Trochę go zmodyfikowałam, bez szkody dla smaku.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>75 dkg pręgi wołowej</p><p>2 średnie cebule</p><p>2 marchewki</p><p>50 dkg ziemniaków</p><p>25 dkg pieczarek</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>2 pomidory</p><p>1/2 litra bulionu wołowego ( z kostki)</p><p>po 2 ziarna jałowca i ziela angielskiego</p><p>liść laurowy</p><p>2 gożdziki</p><p>szczypta tymianku</p><p>2 łyżki brandy</p><p>łyżka mąki</p><p>10 dkg wędzonego boczku</p><p>2 łyżki oleju z pestek winogron</p><p>2 łyżki masła</p><p>szczypta cukru</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Mięso kroimy na dość duże kawałki, mniej więcej wielkości pół pudełka zapałek, oprószamy mąką i porcjami obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Z patelni przekładamy obsmażone mięso do ogniotrwałego rondla z pokrywą, skąpo solimy, oprószamy pieprzem i dodajemy wszystkie przyprawy (jałowiec, ziele angielskie, gożdziki, tymianek) Mięso zalewamy gorącym bulionem, rondel przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 45 - 60 minut. </p><p>Kiedy mięso się piecze czyścimy i kroimy w plasterki marchew i pieczarki. Na roztopionym maśle obsmażamy najpierw pieczarki, które przekładamy do miski, a na patelnię wkładamy pokrojony w paseczki boczek i pozwalamy na wytopienie się z niego tłuszczu. Wtedy dodajemy dość grubo posiekane cebule. Oprószamy je cukrem i smażymy, mieszając, aż się zezłocą (pod koniec smażenia wkładamy do cebul zgnieciony czosnek). Także przekładamy wszystko do miski. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w 1,5 cm kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Po 45 - 60 minutach duszenia mięsa (powinno być już dość miękkie) dodajemy najpierw ziemniaki, boczek i cebule. Mniej więcej po 15 minutach wrzucamy pomidory, marchew i pieczarki. Wlewamy alkohol (zamiast brandy może to być kieliszek czerwonego wina), lekko mieszamy zawartość rondla, przykrywamy pokrywą i z powrotem wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Mięso powinno być tak miękkie, żeby aż &quot;rozpływało się&quot; w ustach. Wtedy ragout jest gotowe. Gdyby podczas duszenia sos zbyt szybko wyparował, dolewamy po trochu gorącej wody. Nie należy jednak czynić tego w nadmiarze, bo nie sos jest tu najważniejszy. Potrawa powinna być gęsta. Podajemy ragout z puree ziemniaczanym lub makaronem. </p><p>PS. Jak z dalszych postów wynika, można to ragout robić na kuchence, niekoniecznie w piekarniku. To bardzo ułatwia przyrządzanie i oszczędza prąd.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 798485, member: 10341"] Jest to danie trochę pracochłonne, a właściwie czasochłonne, bo robi się "samo" przez dłuższy czas. Przepis z miesięcznika "Smaki i aromaty". Trochę go zmodyfikowałam, bez szkody dla smaku. [B]Składniki [/B]75 dkg pręgi wołowej 2 średnie cebule 2 marchewki 50 dkg ziemniaków 25 dkg pieczarek 2 ząbki czosnku 2 pomidory 1/2 litra bulionu wołowego ( z kostki) po 2 ziarna jałowca i ziela angielskiego liść laurowy 2 gożdziki szczypta tymianku 2 łyżki brandy łyżka mąki 10 dkg wędzonego boczku 2 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki masła szczypta cukru sól, pieprz Mięso kroimy na dość duże kawałki, mniej więcej wielkości pół pudełka zapałek, oprószamy mąką i porcjami obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Z patelni przekładamy obsmażone mięso do ogniotrwałego rondla z pokrywą, skąpo solimy, oprószamy pieprzem i dodajemy wszystkie przyprawy (jałowiec, ziele angielskie, gożdziki, tymianek) Mięso zalewamy gorącym bulionem, rondel przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 45 - 60 minut. Kiedy mięso się piecze czyścimy i kroimy w plasterki marchew i pieczarki. Na roztopionym maśle obsmażamy najpierw pieczarki, które przekładamy do miski, a na patelnię wkładamy pokrojony w paseczki boczek i pozwalamy na wytopienie się z niego tłuszczu. Wtedy dodajemy dość grubo posiekane cebule. Oprószamy je cukrem i smażymy, mieszając, aż się zezłocą (pod koniec smażenia wkładamy do cebul zgnieciony czosnek). Także przekładamy wszystko do miski. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w 1,5 cm kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Po 45 - 60 minutach duszenia mięsa (powinno być już dość miękkie) dodajemy najpierw ziemniaki, boczek i cebule. Mniej więcej po 15 minutach wrzucamy pomidory, marchew i pieczarki. Wlewamy alkohol (zamiast brandy może to być kieliszek czerwonego wina), lekko mieszamy zawartość rondla, przykrywamy pokrywą i z powrotem wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Mięso powinno być tak miękkie, żeby aż "rozpływało się" w ustach. Wtedy ragout jest gotowe. Gdyby podczas duszenia sos zbyt szybko wyparował, dolewamy po trochu gorącej wody. Nie należy jednak czynić tego w nadmiarze, bo nie sos jest tu najważniejszy. Potrawa powinna być gęsta. Podajemy ragout z puree ziemniaczanym lub makaronem. PS. Jak z dalszych postów wynika, można to ragout robić na kuchence, niekoniecznie w piekarniku. To bardzo ułatwia przyrządzanie i oszczędza prąd. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Ragout zimowe*
Top
Bottom