Hejj!!
Uwielbiam piec ciasta i postanowiłam podzielić się z Wami moimi przepisami-oto pierwszyz nich-a kolejne niebawem
ROLADKA =>
Składniki:
-6 jaj
-3 łyżki cukru
-3 łyżki mąki
-1 łyżka kakao
-1/2 łyżeczki kakao
Krem:
-szklanka mleka
-100g posiekanych orzechów włoskich
-3 łyżki mąki
-200g masła
-3 łyżki cukru pudru
-truskawki(lub inne owoce np. banany).
Białka ubić z cukrem. Dodawać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ja wykładam folia aluminiową). Piec 20 min. W temp. 170 stopni. Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, usunąć papier(folię) i zrolować.
2/3 szklanki mleka zagotować z posiekanymi orzechami, a w pozostałym rozprowadzić mąkę. Wlać do gorącego mleka i mieszając zagotować. Budyń ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce budyń. Wystudzone ciasto posmarować kremem. Na środku ułożyć owoce, zwinąć w roladę.
Uwielbiam piec ciasta i postanowiłam podzielić się z Wami moimi przepisami-oto pierwszyz nich-a kolejne niebawem


ROLADKA =>
Składniki:
-6 jaj
-3 łyżki cukru
-3 łyżki mąki
-1 łyżka kakao
-1/2 łyżeczki kakao
Krem:
-szklanka mleka
-100g posiekanych orzechów włoskich
-3 łyżki mąki
-200g masła
-3 łyżki cukru pudru
-truskawki(lub inne owoce np. banany).
Białka ubić z cukrem. Dodawać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ja wykładam folia aluminiową). Piec 20 min. W temp. 170 stopni. Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, usunąć papier(folię) i zrolować.
2/3 szklanki mleka zagotować z posiekanymi orzechami, a w pozostałym rozprowadzić mąkę. Wlać do gorącego mleka i mieszając zagotować. Budyń ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce budyń. Wystudzone ciasto posmarować kremem. Na środku ułożyć owoce, zwinąć w roladę.