- Lut 14, 2006
- 1,142
- 0
- 0
Raspeballer (potetballer, komler, komper... Kjaert barn har mange navn (kochane dziecko ma wiele imion))
http://en.wikipedia.org/wiki/Raspeball
http://www.spise.no/oppskrifter/komler/komler_video.htm
Ziemniaczano-mączne kulki gotowane w wodzie, w której najpierw była gotowana solona jagnięcina.
Podawane są razem z ugotowanym mięsem, parówka, boczkiem i pure z brukwi lub z kawałkami gotowanej marchewki i brukwi.
W róznych regionach Norwegii róznie sie to danie nazywa i róznie jest przyrzadzane.
Raspeballer
500g zimnych ugotowanych ziemniaków, pure
1,5 kg obranych surowych ziemniaków
300g mąki jeczmiennej
100g mąki pszennej
1/2 łyżeczki pieprzu
1 1/2 łyżeczki soli
2 l wywaru mięsnego (najlepiej z solonej jagnieciny)
surowe ziemniaki traktujemy sokowirówką, odstawiamy na chwilę, odlewamy nadmiar soku
mieszamy surowe starte ziemniaki z piure ziemniaczanym, mąką pszenna i jęczmienną, solą, pieprzem. Formujemy kulki. Wrzucamy na gotujący się wywar. Gotujemy godzinę. Ja podaję z gotowaną marchewką do tego brukiew oraz parówki.
Smcznego

http://en.wikipedia.org/wiki/Raspeball
http://www.spise.no/oppskrifter/komler/komler_video.htm
Ziemniaczano-mączne kulki gotowane w wodzie, w której najpierw była gotowana solona jagnięcina.
Podawane są razem z ugotowanym mięsem, parówka, boczkiem i pure z brukwi lub z kawałkami gotowanej marchewki i brukwi.
W róznych regionach Norwegii róznie sie to danie nazywa i róznie jest przyrzadzane.
Raspeballer
500g zimnych ugotowanych ziemniaków, pure
1,5 kg obranych surowych ziemniaków
300g mąki jeczmiennej
100g mąki pszennej
1/2 łyżeczki pieprzu
1 1/2 łyżeczki soli
2 l wywaru mięsnego (najlepiej z solonej jagnieciny)
surowe ziemniaki traktujemy sokowirówką, odstawiamy na chwilę, odlewamy nadmiar soku
mieszamy surowe starte ziemniaki z piure ziemniaczanym, mąką pszenna i jęczmienną, solą, pieprzem. Formujemy kulki. Wrzucamy na gotujący się wywar. Gotujemy godzinę. Ja podaję z gotowaną marchewką do tego brukiew oraz parówki.
Smcznego
