Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Raspeballer
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="roggie" data-source="post: 818696" data-attributes="member: 1390"><p>Raspeballer (potetballer, komler, komper... Kjaert barn har mange navn (kochane dziecko ma wiele imion))</p><p><a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Raspeball" target="_blank">http://en.wikipedia.org/wiki/Raspeball</a></p><p><a href="http://www.spise.no/oppskrifter/komler/komler_video.htm" target="_blank">http://www.spise.no/oppskrifter/komler/komler_video.htm</a></p><p></p><p>Ziemniaczano-mączne kulki gotowane w wodzie, w której najpierw była gotowana solona jagnięcina.</p><p>Podawane są razem z ugotowanym mięsem, parówka, boczkiem i pure z brukwi lub z kawałkami gotowanej marchewki i brukwi. </p><p>W róznych regionach Norwegii róznie sie to danie nazywa i róznie jest przyrzadzane. </p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Raspeballer</strong></span></p><p>500g zimnych ugotowanych ziemniaków, pure</p><p>1,5 kg obranych surowych ziemniaków</p><p>300g mąki jeczmiennej</p><p>100g mąki pszennej</p><p>1/2 łyżeczki pieprzu</p><p>1 1/2 łyżeczki soli</p><p>2 l wywaru mięsnego (najlepiej z solonej jagnieciny)</p><p></p><p>surowe ziemniaki traktujemy sokowirówką, odstawiamy na chwilę, odlewamy nadmiar soku</p><p>mieszamy surowe starte ziemniaki z piure ziemniaczanym, mąką pszenna i jęczmienną, solą, pieprzem. Formujemy kulki. Wrzucamy na gotujący się wywar. Gotujemy godzinę. Ja podaję z gotowaną marchewką do tego brukiew oraz parówki.</p><p>Smcznego</p><p></p><p>[ATTACH=full]38045[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="roggie, post: 818696, member: 1390"] Raspeballer (potetballer, komler, komper... Kjaert barn har mange navn (kochane dziecko ma wiele imion)) [URL="http://en.wikipedia.org/wiki/Raspeball"]http://en.wikipedia.org/wiki/Raspeball[/URL] [URL="http://www.spise.no/oppskrifter/komler/komler_video.htm"]http://www.spise.no/oppskrifter/komler/komler_video.htm[/URL] Ziemniaczano-mączne kulki gotowane w wodzie, w której najpierw była gotowana solona jagnięcina. Podawane są razem z ugotowanym mięsem, parówka, boczkiem i pure z brukwi lub z kawałkami gotowanej marchewki i brukwi. W róznych regionach Norwegii róznie sie to danie nazywa i róznie jest przyrzadzane. [SIZE=10][B]Raspeballer[/B][/SIZE] 500g zimnych ugotowanych ziemniaków, pure 1,5 kg obranych surowych ziemniaków 300g mąki jeczmiennej 100g mąki pszennej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 1/2 łyżeczki soli 2 l wywaru mięsnego (najlepiej z solonej jagnieciny) surowe ziemniaki traktujemy sokowirówką, odstawiamy na chwilę, odlewamy nadmiar soku mieszamy surowe starte ziemniaki z piure ziemniaczanym, mąką pszenna i jęczmienną, solą, pieprzem. Formujemy kulki. Wrzucamy na gotujący się wywar. Gotujemy godzinę. Ja podaję z gotowaną marchewką do tego brukiew oraz parówki. Smcznego [ATTACH=full]38045[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Raspeballer
Top
Bottom