- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Również na blogu
Składniki na ciasto
* 500g mąki pszennej
* 1 łyżeczka soli
* 3 łyżeczki kurkumy w proszku
* 1 jajko
* ciepła woda (ok. 350-400 ml)
W misce wymieszać mąkę z solą i kurkumą, dodać jajko. Stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatać ciasto (ok. 10 minut). Powinno być miękkie i elastyczne. Nie powinno się kleić.
Zawinąć w folię i dać odpocząć ok. 30 minut.
Farsz (można przygotować dzień wcześniej)
* 4 duże obrane ziemniaki, ok. 400g
* 150g żółtego sera, ostrego w smaku
* ok. 15 zielonych oliwek z zalewy
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* sól i pieprz do smaku
Ziemniaki ugotować, jeszcze gorące utłuc lub przecisnąć przez praskę. Do ostudzonych dodać drobno starty ser, drobno posiekane oliwki i natkę. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę, przyprawić do smaku.
Ciasto podzielić na 4-5 części.
Każdą po kolei wałkować na prostokąt, podsypując mąką (pozostałe trzymając pod przykryciem). Wzdłuż dłuższego brzegu nakładać kulki farszu o średnicy ok. 2 cm, przykrywać pustą częścią ciasta (można ciasto dookoła farszu posmarować wodą za pomocą pędzelka, aby się lepiej sklejało) i sklejać dociskając.
Radełkiem wykrawać pierożki, gotować w osolonej wodzie ok. 4 minut lub partiami zamrażać (nie można dopuścić do wyschnięcia ciasta, ponieważ później podczas gotowania pozostanie lekko twarde).
Polać rozpuszczonym masłem, posypać natką pietruszki.


Składniki na ciasto
* 500g mąki pszennej
* 1 łyżeczka soli
* 3 łyżeczki kurkumy w proszku
* 1 jajko
* ciepła woda (ok. 350-400 ml)
W misce wymieszać mąkę z solą i kurkumą, dodać jajko. Stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatać ciasto (ok. 10 minut). Powinno być miękkie i elastyczne. Nie powinno się kleić.
Zawinąć w folię i dać odpocząć ok. 30 minut.
Farsz (można przygotować dzień wcześniej)
* 4 duże obrane ziemniaki, ok. 400g
* 150g żółtego sera, ostrego w smaku
* ok. 15 zielonych oliwek z zalewy
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* sól i pieprz do smaku
Ziemniaki ugotować, jeszcze gorące utłuc lub przecisnąć przez praskę. Do ostudzonych dodać drobno starty ser, drobno posiekane oliwki i natkę. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę, przyprawić do smaku.
Ciasto podzielić na 4-5 części.
Każdą po kolei wałkować na prostokąt, podsypując mąką (pozostałe trzymając pod przykryciem). Wzdłuż dłuższego brzegu nakładać kulki farszu o średnicy ok. 2 cm, przykrywać pustą częścią ciasta (można ciasto dookoła farszu posmarować wodą za pomocą pędzelka, aby się lepiej sklejało) i sklejać dociskając.
Radełkiem wykrawać pierożki, gotować w osolonej wodzie ok. 4 minut lub partiami zamrażać (nie można dopuścić do wyschnięcia ciasta, ponieważ później podczas gotowania pozostanie lekko twarde).
Polać rozpuszczonym masłem, posypać natką pietruszki.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: