- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
1. Crumble śliwkowy wg. Classic Home Cooking- 6 porcji
1 kg śliwek
60 g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
250 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g brązowego cukru
90 g masła
Śliwki wypestkować, ułożyć w natłuszczonej formie. Posypać cukrem i cynamonem. Z mąki, proszku, cukru i masła zrobić kruszonkę, posypać nią śliwki. Piec przez 30 min w 180st.
2. Placuszki wg. Classic Home Cooking
175 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
45 g cukru
1 duże jajko
200 ml mleka
Wymieszać suche składniki. Dodać jajko i połowę mleka, ubić. Dodać jeszcze tyle mleka, aby ciasto osiągnęło konsystencję gęstej śmietany. Smażyć. (około 20 placuszków)
[Można mrozić przez 6 miesięcy]
1 kg śliwek
60 g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
250 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g brązowego cukru
90 g masła
Śliwki wypestkować, ułożyć w natłuszczonej formie. Posypać cukrem i cynamonem. Z mąki, proszku, cukru i masła zrobić kruszonkę, posypać nią śliwki. Piec przez 30 min w 180st.
2. Placuszki wg. Classic Home Cooking
175 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
45 g cukru
1 duże jajko
200 ml mleka
Wymieszać suche składniki. Dodać jajko i połowę mleka, ubić. Dodać jeszcze tyle mleka, aby ciasto osiągnęło konsystencję gęstej śmietany. Smażyć. (około 20 placuszków)
[Można mrozić przez 6 miesięcy]
Ostatnią edycję dokonał moderator: