Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Razowy pszenny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1565052" data-attributes="member: 1142"><p>Wlasciwie powinnam napisac polrazowy, bo w ciescie wlasciwym jest maka biala pszenna. Chleb jednak jest ciemny i smakuje/pachnie jak 100% razowiec. Zaczyn sporzadzilam z zakwasu pszennego razowego, pszennej razowej i wody, ale mozna uzyc mleka/maslanki/mleka ryzowego. Zaczyn dojrzewal 10 godzin w sredniej temp. 20C. </p><p></p><p>Przepis na 4 bochenki ok. 660g kazdy</p><p></p><p><strong>450g zaczynu zakwasowego z maki razowej pszennej 100%</strong></p><p><strong>900g wody, temp. 24C (tyle wziela moja maka, na srednio luzne ciasto)</strong></p><p><strong>775g maki pszennej razowej</strong></p><p><strong>500g maki bialej pszennej chlebowej</strong></p><p><strong>27g soli.</strong></p><p><strong></strong></p><p></p><p>Zaczyn wlozylam do miski. Z 900g wody odlalam 20g, ktore wymieszalam z sola. Reszte wody rozmieszalam z zaczynem i stopniowo dodalam obie maki. Po wymieszaniu zostawilam na 25min (autoliza). Nastepnie dodalam slona wode, raz jeszcze wymieszalam wszystko dokladnie, nastepnie zagniotlam sprezyste ciasto o srednio rozwinietym glutenie/ jego obecnosc musi byc jednak widoczna w rozciaganym w dloniach ciescie, nie moze zandto sie rwac. Jesli otreby rwa gluten to znak, ze ciasto nie jest jeszcze dobrze wygniecione i nalezy kontynuowac. Gotowe ciasto zostawilam na kilka minut na stole, a w tym czasie przygotowalam czysta miske, wysmarowana olejem. Raz jeszcze ciasto zagniotlam, krotko, ok 1 min, zwinelam w kule i zostawilam do wyrosniecia na 2 1/2 godziny, skladajac ciasto dwukrotnie, co 50 min.</p><p></p><p><strong>Rozciaganie i skladanie ciasta to technika, ktora pozwala uzyskac doskonaly bochenek: ciasto wykladam na lekko naoliwiony stol, gladka strona ciasta dotyka powierzchni blatu, Nastepnie, bez specjalnych ceregieli rozciagam ciasto w jak najwiekszy prostokat, moj mial chyba 70x 80cm. Ciasto nie moze sie rwac bo gluten jest calkiem dobrze rozwiniety. Ma nadal byc sprezyste. Rozciagam je cienko i skladam jak list, na 3, wtedy konce prostokata naciagam i zakladam do srodka na siebie. Tworze 3 warstwowy prostokat, ktory gladka strona w gore umieszczam na powrot w misce. Czynnosc powtarzam po kolejnych 50 min.</strong></p><p></p><p>Gotowe, wyrosniete odpowiednio, ciasto podzielilam na 4 i uksztaltowalam bochenki. Ulozylam je w koszach, zlaczeniem w gore. W 21C wyrastaly prawie 1 1/2 godziny.</p><p></p><p>W tym czasie rozgrzalam piec z kamieniem, 250C. Naciete chleby pieklam z para (5 min). 250C 10 min, 210C 20 min., 240C 10 min.</p><p></p><p>Chleb ma bardzo chrupiaca skorke (z racji dodatkowych 10 min w wysokiej temp.). Moje chleby wyjelam na kratke przed ponownym rozgrzaniem pieca. Wnetrze jest pachnace, razowe, sprezyste, z nieregularnej wielkosci dziurkami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1565052, member: 1142"] Wlasciwie powinnam napisac polrazowy, bo w ciescie wlasciwym jest maka biala pszenna. Chleb jednak jest ciemny i smakuje/pachnie jak 100% razowiec. Zaczyn sporzadzilam z zakwasu pszennego razowego, pszennej razowej i wody, ale mozna uzyc mleka/maslanki/mleka ryzowego. Zaczyn dojrzewal 10 godzin w sredniej temp. 20C. Przepis na 4 bochenki ok. 660g kazdy [B]450g zaczynu zakwasowego z maki razowej pszennej 100% 900g wody, temp. 24C (tyle wziela moja maka, na srednio luzne ciasto) 775g maki pszennej razowej 500g maki bialej pszennej chlebowej 27g soli. [/B] Zaczyn wlozylam do miski. Z 900g wody odlalam 20g, ktore wymieszalam z sola. Reszte wody rozmieszalam z zaczynem i stopniowo dodalam obie maki. Po wymieszaniu zostawilam na 25min (autoliza). Nastepnie dodalam slona wode, raz jeszcze wymieszalam wszystko dokladnie, nastepnie zagniotlam sprezyste ciasto o srednio rozwinietym glutenie/ jego obecnosc musi byc jednak widoczna w rozciaganym w dloniach ciescie, nie moze zandto sie rwac. Jesli otreby rwa gluten to znak, ze ciasto nie jest jeszcze dobrze wygniecione i nalezy kontynuowac. Gotowe ciasto zostawilam na kilka minut na stole, a w tym czasie przygotowalam czysta miske, wysmarowana olejem. Raz jeszcze ciasto zagniotlam, krotko, ok 1 min, zwinelam w kule i zostawilam do wyrosniecia na 2 1/2 godziny, skladajac ciasto dwukrotnie, co 50 min. [B]Rozciaganie i skladanie ciasta to technika, ktora pozwala uzyskac doskonaly bochenek: ciasto wykladam na lekko naoliwiony stol, gladka strona ciasta dotyka powierzchni blatu, Nastepnie, bez specjalnych ceregieli rozciagam ciasto w jak najwiekszy prostokat, moj mial chyba 70x 80cm. Ciasto nie moze sie rwac bo gluten jest calkiem dobrze rozwiniety. Ma nadal byc sprezyste. Rozciagam je cienko i skladam jak list, na 3, wtedy konce prostokata naciagam i zakladam do srodka na siebie. Tworze 3 warstwowy prostokat, ktory gladka strona w gore umieszczam na powrot w misce. Czynnosc powtarzam po kolejnych 50 min.[/B] Gotowe, wyrosniete odpowiednio, ciasto podzielilam na 4 i uksztaltowalam bochenki. Ulozylam je w koszach, zlaczeniem w gore. W 21C wyrastaly prawie 1 1/2 godziny. W tym czasie rozgrzalam piec z kamieniem, 250C. Naciete chleby pieklam z para (5 min). 250C 10 min, 210C 20 min., 240C 10 min. Chleb ma bardzo chrupiaca skorke (z racji dodatkowych 10 min w wysokiej temp.). Moje chleby wyjelam na kratke przed ponownym rozgrzaniem pieca. Wnetrze jest pachnace, razowe, sprezyste, z nieregularnej wielkosci dziurkami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Razowy pszenny
Top
Bottom