Recykling malosolny

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,203
1,711
113
Do Szanownego Moderatora!
Uznalam, ze temat nie pasuje do zapraw zimowych, a nie bardzo wiedzialam gdzie - jesli nie tu, to uprzjemie prosze o przeniesienie.

Moj szanowny zoladek nie bardzo lubi surowizny. Za to kiszonki - do woli. Wiec kisze wszystko co mi do glowy wpadnie, niekonieczenie tylko ortdoksyjne ogorki i kapuste.
Do duzego sloja ( ca 2,5 l) przenaczonego na kiszonki najpierw ida ogorki na malosolne; na wierzch daje chrzan ( lisc lub struzyny korzenia), koper ( lodygi i nasiona), czosnek - duuzo!, nachetniej cala glowke nieobierana w poprzek na pol ciachnieta. Zalewam zimna woda z sola ( 1 kopiata lyzka soli na 1 litr wody), zwykle wychodzi litr i cwierc do tego sloja.
Po dwoch dniach zaczynam podjadac, po czterech plywaja jeden lub dwa ostatnie ogoreczki.
Wowczas najspokojniej do tej samej zalewy wkladam : kalafiora podzielonego na rozyczki, brokuly takzesamo, fasolke szparagowa - musi byc mloda! i pare ogorkow.
Najszybciej kisna nowe ogorki, potem wybieram miedzy brokulami a fasolka, kalafior potrzebuje 4-5 dni.
I znowu pare swiezych ogorkow - w ten sposob mam stala dostawe ogorkow o ulubionym stopniu zakiszenia. A, do trzeciego wkladu dodaje nieco soli rozpuszczonej w wodzie.
Po tygodniu - 10 dniach wymieniam zawartosc sloja. Odcedzam "geste", wybieram czosnek.
Czosnek oblupuje ze skorki, przesypuje sola i do sloiczka, do lodowki. Wykorzystuje go potem jak zwykle czosnek, ale na przyklad w zurku dodaje specyficznego uroku.
Oprocz ogorkow namietnie kisze buraki.
Probowalam kisic sliwki ( ee), wisnie ( eee), jablka ( eee , choc te z kapusty byly fajne), pomidory ( nieporozumienie), marchew ( ciekawa, ale jakby dodatkowo twarda).
Kiszona papryka - tak! I zielona i czerwona i biala, ale do szybkiego spozycia, bo zakiszona na zime gorzknieje.
Cukinia kiszona zbyt przypomina nieudane ogorki, baklazan sie rozlazi.
Uwielbiam kiszone cytryny ( tez oczywisce kisze), ale to zupelnie inna bajka.
qd

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Z ogórkami robie identycznie
icon_mrgreen.gif
jedne "zrobione" przekładam do pustego słoika i do lodówki a do tej ukiszonej wody juz wkładam nowe i mam na bieżąco małosolne. Do 3ciej "wrzutki" ogórów dodaje soli a jak je wyciągne to wode używam do duszenia warzyw - można ogórkową na tej wodzie zrobić
fiesgrins.gif

A marchewki może wczesniej na parze chwile potrzymaj i dopiero zakiś? Może nie będa takie twarde? (chyba,ze ta twardosć CI nie przeszkadza
icon_wink.gif
)

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,203
1,711
113
Ilona @ 21 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=990613Z ogórkami robie identycznie
icon_mrgreen.gif
jedne "zrobione" przekładam do pustego słoika i do lodówki a do tej ukiszonej wody juz wkładam nowe i mam na bieżąco małosolne. Do 3ciej "wrzutki" ogórów dodaje soli a jak je wyciągne to wode używam do duszenia warzyw - można ogórkową na tej wodzie zrobić
fiesgrins.gif
Ostatnio wyprobowalam kiszony seler naciowy - same lodygi bez lisci pokrojone w odcinki po ok 5 cm; wrzucone do zalewy po malosolnych oczywiscie - ukisily sie pieknie, smaczne bardzo, trzeba je na dosc cienkie plasterki pokroic bo inaczej włokna sie ciągną.

Marchewke kiszona odpuscilam, wole jednak surowa
icon_smile.gif

olatka

Member
Lut 28, 2009
138
0
0
Ja kiszę pokrojone w plastry buraki, z pokrojona marchewką, selerem, pietruszką(korzeń). Przyprawy jak do małosolnych: solanka, czosnek, chrzan, koper i gorczyca, ew. pare ziarenek pieprzu.
Doskonale warzywa do chrupania albo jako dodatek do obiadu. Sok rewelacyjny- i do picia i jako barszcz. Do tego bomba witaminowa :D

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy