- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Inspiracją były te przepisy: http://www.cookaround.com/cucina/nuovevost...e-vostre119.php
http://www.cucinare.meglio.it/ricetta-riso...l_taleggio.html
Ja zrobiłam to risotto troszkę inaczej ale bardzo podobnie
Składniki:
200 - 250 g ryżu vialone nano lub innego do risotto
100 g sera taleggio
ok. 50 g masła
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
ząbek czosnku przekrojony na pół
ok. 1 litra bulionu (miałam wołowo-drobiowy)
parę łyżek śmietany słodkiej 18%
1/2 szklanki wina białego
mały pęczek drobno posiekanego szczypiorku o cienkich łodyżkach lub pietruszki
W szerokim rondlu lub głębszej patelni podsmażamy na maśle cebulę i pod koniec dodajemy czosnek. Ryż wsypujemy do garnka i smażymy chwilę, aż się troszkę zeszkli, wlewamy wino i odparowujemy. Teraz wlewamy dwie łyżki wazowe bulionu i mieszając często gotujemy/dusimy na małym ogniu, dolewając w miarę potrzeby bulion. Kiedy ryż jest już al dente dodajemy śmietanę i ser taleggio pokrojony na mniejsze kawałki i mieszamy do rozpuszczenia się sera. Dodajemy szczypiorek, wyłączamy ogień i odstawiamy risotto na chwilkę żeby odpoczęło (można teraz dodać jeszcze trochę masła jak ktoś lubi
) Teraz można już serwować
Zdjęcia nie ma bo, prawdę mówiąc, risotto nie jest zbyt fotogeniczne, ale za to było bardzo smaczne
http://www.cucinare.meglio.it/ricetta-riso...l_taleggio.html
Ja zrobiłam to risotto troszkę inaczej ale bardzo podobnie
Składniki:
200 - 250 g ryżu vialone nano lub innego do risotto
100 g sera taleggio
ok. 50 g masła
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
ząbek czosnku przekrojony na pół
ok. 1 litra bulionu (miałam wołowo-drobiowy)
parę łyżek śmietany słodkiej 18%
1/2 szklanki wina białego
mały pęczek drobno posiekanego szczypiorku o cienkich łodyżkach lub pietruszki
W szerokim rondlu lub głębszej patelni podsmażamy na maśle cebulę i pod koniec dodajemy czosnek. Ryż wsypujemy do garnka i smażymy chwilę, aż się troszkę zeszkli, wlewamy wino i odparowujemy. Teraz wlewamy dwie łyżki wazowe bulionu i mieszając często gotujemy/dusimy na małym ogniu, dolewając w miarę potrzeby bulion. Kiedy ryż jest już al dente dodajemy śmietanę i ser taleggio pokrojony na mniejsze kawałki i mieszamy do rozpuszczenia się sera. Dodajemy szczypiorek, wyłączamy ogień i odstawiamy risotto na chwilkę żeby odpoczęło (można teraz dodać jeszcze trochę masła jak ktoś lubi


Zdjęcia nie ma bo, prawdę mówiąc, risotto nie jest zbyt fotogeniczne, ale za to było bardzo smaczne
