Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Risotto alla Milanese
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="acia1065" data-source="post: 1227959" data-attributes="member: 13870"><p>Risotto alla Milanese</p><p></p><p>400 g ryżu arborio lub innego odpowiedniego (garść na osobę)</p><p> 1 cebula ew. 2 szalotki</p><p> 1 łyżka masła</p><p> 1 łyżka oliwy</p><p> 2/3 szklanki białego wytrawnego wina</p><p> 1 łyżeczka pręcików szafranu</p><p> 1 l rosołu (może być z kostki, choć najlepszy prawdziwy)</p><p> 1/2 szklanki tartego parmezanu</p><p> W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną w drobną w kostkę cebulę. Dodać ryż i prażyć przez 2 - 3 minuty, aż stanie się przezroczysty. Dolać wino i namoczony wcześniej w 1 jednej łyżce stołowej wody szafran. Gotować przez kilka minut, aż ryż wchłonie wino. Do rondla następnie dodać po chochli bulionu i gotować na małym ogniu, często mieszając, aż wchłonie wywar. Stopniowo dodawać resztę bulionu. Risotto doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ryż już jest miękki i odpowiednio kleisty (ok. 20 min.), zdjąć rondel z ognia, dodać masło i tarty parmezan. Dokładnie zamieszać i podawać. </p><p> Włoszki często dodają do ryżu kostkę rosołową i zalewają stopniowo wrzącą wodą. Risotto jest lepsze jak kilka minut odpocznie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="acia1065, post: 1227959, member: 13870"] Risotto alla Milanese 400 g ryżu arborio lub innego odpowiedniego (garść na osobę) 1 cebula ew. 2 szalotki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 2/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżeczka pręcików szafranu 1 l rosołu (może być z kostki, choć najlepszy prawdziwy) 1/2 szklanki tartego parmezanu W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną w drobną w kostkę cebulę. Dodać ryż i prażyć przez 2 - 3 minuty, aż stanie się przezroczysty. Dolać wino i namoczony wcześniej w 1 jednej łyżce stołowej wody szafran. Gotować przez kilka minut, aż ryż wchłonie wino. Do rondla następnie dodać po chochli bulionu i gotować na małym ogniu, często mieszając, aż wchłonie wywar. Stopniowo dodawać resztę bulionu. Risotto doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ryż już jest miękki i odpowiednio kleisty (ok. 20 min.), zdjąć rondel z ognia, dodać masło i tarty parmezan. Dokładnie zamieszać i podawać. Włoszki często dodają do ryżu kostkę rosołową i zalewają stopniowo wrzącą wodą. Risotto jest lepsze jak kilka minut odpocznie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Risotto alla Milanese
Top
Bottom