Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Risotto "primavera" z kozim serem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="MagdazMediolanu" data-source="post: 84317" data-attributes="member: 206"><p>Przepisow na Risotto Primavera – czyli wiosenne – jest bez liku. Chodzi o risotta z mlodymi jarzynami.</p><p>Mnie wpadla w rece taka &#8220;wariacja na temat&#8221;:</p><p></p><p>350 g ryzu (w przepisie wymieniony jest rodzaj Superfino)</p><p>100 g miekkiego sera koziego</p><p>100 g luskanego groszku zielonego (dalam mrozony)</p><p>2 cebulki dymki ze szczypiorem</p><p>1 marchew</p><p>1 cukinia</p><p>1 duzy dojrzaly pomidor</p><p>srodek salaty zielonej (tej co to byla jeszcze w PRL-u, salata marki salata - czy ona sie jakos nazywa w PL?)</p><p>po trochu siekanego szczypiorku i zielonej pietruszki</p><p>40 g masla</p><p>kieliszek wytrawnego bialego wina</p><p>1 litr rosolu jarzynowego (dalam z kostki)</p><p>sol, bialy pieprz</p><p></p><p>Pokroic marchew i cukienie w kosteczke. Dymki posiekac, takze czesc szczypioru, mniej wiecej do polowy lodygi. Pomidor sparzyc, obrac, pozbawic pestek i wody, pokroic w kawaleczki.</p><p>Maslo rozpuscic w garze, dodac marchew i dymke ze szczypiorem. Dusic mieszajac 2-3 minuty.</p><p>Dodac ryz, podsmazyc mieszajac, wlac wino, mieszac dalej az odparuje. Dodac cukienie i groszek. Wymieszac i zaczac dodawac po lyzce wazowej rosolu. </p><p>Pod koniec gotowania dodac pokrojona w cienkie paski salate i pomidor. Kiedy ryz jest &#8220;al dente&#8221; dodac pokrojony ser kozi, wymieszac, zdjac gar z ognia, przykryc, odstawic na 2-3 minuty. </p><p>Ewentualnie dosolic, popieprzyc, posypac szczypiorkiem i pietruszka.</p><p></p><p>Do takiego risotta nadaja sie wlasciwie wszelkie mlode jarzyny. Oryginalnosc tego przepisu polega na dodaniu sera koziego zamiast sera Grana Padano lub Parmigiano. Oczywiscie mozna zastapic nimi ser kozi, ale mnie bardzo smakowalo wlasnie z kozim.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="MagdazMediolanu, post: 84317, member: 206"] Przepisow na Risotto Primavera – czyli wiosenne – jest bez liku. Chodzi o risotta z mlodymi jarzynami. Mnie wpadla w rece taka “wariacja na temat”: 350 g ryzu (w przepisie wymieniony jest rodzaj Superfino) 100 g miekkiego sera koziego 100 g luskanego groszku zielonego (dalam mrozony) 2 cebulki dymki ze szczypiorem 1 marchew 1 cukinia 1 duzy dojrzaly pomidor srodek salaty zielonej (tej co to byla jeszcze w PRL-u, salata marki salata - czy ona sie jakos nazywa w PL?) po trochu siekanego szczypiorku i zielonej pietruszki 40 g masla kieliszek wytrawnego bialego wina 1 litr rosolu jarzynowego (dalam z kostki) sol, bialy pieprz Pokroic marchew i cukienie w kosteczke. Dymki posiekac, takze czesc szczypioru, mniej wiecej do polowy lodygi. Pomidor sparzyc, obrac, pozbawic pestek i wody, pokroic w kawaleczki. Maslo rozpuscic w garze, dodac marchew i dymke ze szczypiorem. Dusic mieszajac 2-3 minuty. Dodac ryz, podsmazyc mieszajac, wlac wino, mieszac dalej az odparuje. Dodac cukienie i groszek. Wymieszac i zaczac dodawac po lyzce wazowej rosolu. Pod koniec gotowania dodac pokrojona w cienkie paski salate i pomidor. Kiedy ryz jest “al dente” dodac pokrojony ser kozi, wymieszac, zdjac gar z ognia, przykryc, odstawic na 2-3 minuty. Ewentualnie dosolic, popieprzyc, posypac szczypiorkiem i pietruszka. Do takiego risotta nadaja sie wlasciwie wszelkie mlode jarzyny. Oryginalnosc tego przepisu polega na dodaniu sera koziego zamiast sera Grana Padano lub Parmigiano. Oczywiscie mozna zastapic nimi ser kozi, ale mnie bardzo smakowalo wlasnie z kozim. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Risotto "primavera" z kozim serem
Top
Bottom