- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Risotto z dynią i kiełbasą
200 g surowej grubo zmielonej kiełbasy
Łyżka zmielonego kminku
Jedna papryczka chili
600 g dyni
Duża cebula
Łyżka oregano
200 ml czerwonego wina
300 g ryżu do risotta
600 ml rosołu
Mała główka radicchio
200 g mozzarella
1.Kiełbaski siekamy byle jak ze skórą i podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Dodajemy kminek i pokrojoną chili.
2.Dynię obieramy, kroimy w kostkę (2 cm). Cebulę obieramy i drobno siekamy. Dynię i cebulę wraz z oregano dodajemy do kiełbasy. Przykrywamy i dusimy ok. 10 minut ( w zależności do rodzaju dyni).
3.Dodajemy ryż i wino (czerwone) , mieszamy. Po wchłonięciu płynu dolewamy rosołu.
4.Kiedy ryż jest kleisty dodajemy pokrojony w paski radicchio , a po chwili kawałki porwanej mozzarelli. Mieszamy i podajemy.
Przepis z programu Jamiego Olivera Superfood for Family.

200 g surowej grubo zmielonej kiełbasy
Łyżka zmielonego kminku
Jedna papryczka chili
600 g dyni
Duża cebula
Łyżka oregano
200 ml czerwonego wina
300 g ryżu do risotta
600 ml rosołu
Mała główka radicchio
200 g mozzarella
1.Kiełbaski siekamy byle jak ze skórą i podsmażamy na minimalnej ilości oleju. Dodajemy kminek i pokrojoną chili.
2.Dynię obieramy, kroimy w kostkę (2 cm). Cebulę obieramy i drobno siekamy. Dynię i cebulę wraz z oregano dodajemy do kiełbasy. Przykrywamy i dusimy ok. 10 minut ( w zależności do rodzaju dyni).
3.Dodajemy ryż i wino (czerwone) , mieszamy. Po wchłonięciu płynu dolewamy rosołu.
4.Kiedy ryż jest kleisty dodajemy pokrojony w paski radicchio , a po chwili kawałki porwanej mozzarelli. Mieszamy i podajemy.
Przepis z programu Jamiego Olivera Superfood for Family.