- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Risotto z dynią
dynia piżmowa – 500 g
oliwa – 40 ml
ryż do risotta – 200 g
szalotka – 2 szt.
czosnek – 1 ząbek
świeży tymianek – 3 gałązki
grana padano – 60 g
masło – 150 g
białe wino wytrawne – 150 ml
bulion warzywny – 1 l
cytryna – 1 szt.
kolendra w ziarnach – 1 łyżeczka
kumin
sól
biały pieprz
Przygotuj
piekarnik rozgrzany do temperatury 180° C
Krok 1: Pieczemy dynię
Dynię kroimy na kawałki, polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45 minut. Po wyjęciu studzimy i kruszymy na kawałki.
Krok 2: Przygotowujemy risotto
Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy surowy ryż, gałązki tymianku, kumin i utartą kolendrę. Smażymy około minuty. Dolewamy wino, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Dolewamy stopniowo bulion, mieszając, żeby nie przypalić risotta. Podlewamy bulion tak długo, aż ryż będzie al dente.
Krok 3: Dodajemy grana padano do risotta
Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Doprawiamy skórką i odrobiną soku z cytryny. Dodajemy ser grana padano i dynię. Delikatnie mieszamy. Wedle uznania doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu.

dynia piżmowa – 500 g
oliwa – 40 ml
ryż do risotta – 200 g
szalotka – 2 szt.
czosnek – 1 ząbek
świeży tymianek – 3 gałązki
grana padano – 60 g
masło – 150 g
białe wino wytrawne – 150 ml
bulion warzywny – 1 l
cytryna – 1 szt.
kolendra w ziarnach – 1 łyżeczka
kumin
sól
biały pieprz
Przygotuj
piekarnik rozgrzany do temperatury 180° C
Krok 1: Pieczemy dynię
Dynię kroimy na kawałki, polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45 minut. Po wyjęciu studzimy i kruszymy na kawałki.
Krok 2: Przygotowujemy risotto
Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy surowy ryż, gałązki tymianku, kumin i utartą kolendrę. Smażymy około minuty. Dolewamy wino, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Dolewamy stopniowo bulion, mieszając, żeby nie przypalić risotta. Podlewamy bulion tak długo, aż ryż będzie al dente.
Krok 3: Dodajemy grana padano do risotta
Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Doprawiamy skórką i odrobiną soku z cytryny. Dodajemy ser grana padano i dynię. Delikatnie mieszamy. Wedle uznania doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu.