Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Risotto z dynią
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1653653" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Risotto z dynią </strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]98398[/ATTACH]</p><p></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">dynia piżmowa – 500 g</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">oliwa – 40 ml</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">ryż do risotta – 200 g</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">szalotka – 2 szt.</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">czosnek – 1 ząbek</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">świeży tymianek – 3 gałązki</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">grana padano – 60 g</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">masło – 150 g</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">białe wino wytrawne – 150 ml</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">bulion warzywny – 1 l</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">cytryna – 1 szt.</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">kolendra w ziarnach – 1 łyżeczka</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">kumin</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">sól</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">biały pieprz</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Przygotuj</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">piekarnik rozgrzany do temperatury 180° C</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Krok 1: Pieczemy dynię</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Dynię kroimy na kawałki, polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45 minut. Po wyjęciu studzimy i kruszymy na kawałki.</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"></span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Krok 2: Przygotowujemy risotto</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy surowy ryż, gałązki tymianku, kumin i utartą kolendrę. Smażymy około minuty. Dolewamy wino, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Dolewamy stopniowo bulion, mieszając, żeby nie przypalić risotta. Podlewamy bulion tak długo, aż ryż będzie al dente.</span></p><p> <span style="font-family: 'Comic Sans MS'"></span></p><p> <span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Krok 3: Dodajemy grana padano do risotta</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'">Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Doprawiamy skórką i odrobiną soku z cytryny. Dodajemy ser grana padano i dynię. Delikatnie mieszamy. Wedle uznania doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu.</span></p><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1653653, member: 140"] [SIZE=14][B]Risotto z dynią [/B][/SIZE] [ATTACH=full]98398[/ATTACH] [FONT=Comic Sans MS]dynia piżmowa – 500 g oliwa – 40 ml ryż do risotta – 200 g szalotka – 2 szt. czosnek – 1 ząbek świeży tymianek – 3 gałązki grana padano – 60 g masło – 150 g białe wino wytrawne – 150 ml bulion warzywny – 1 l cytryna – 1 szt. kolendra w ziarnach – 1 łyżeczka kumin sól biały pieprz Przygotuj piekarnik rozgrzany do temperatury 180° C Krok 1: Pieczemy dynię Dynię kroimy na kawałki, polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 45 minut. Po wyjęciu studzimy i kruszymy na kawałki. Krok 2: Przygotowujemy risotto Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy surowy ryż, gałązki tymianku, kumin i utartą kolendrę. Smażymy około minuty. Dolewamy wino, mieszamy i czekamy, aż odparuje. Dolewamy stopniowo bulion, mieszając, żeby nie przypalić risotta. Podlewamy bulion tak długo, aż ryż będzie al dente. Krok 3: Dodajemy grana padano do risotta Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Doprawiamy skórką i odrobiną soku z cytryny. Dodajemy ser grana padano i dynię. Delikatnie mieszamy. Wedle uznania doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu. [/FONT] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Risotto z dynią
Top
Bottom