Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
risotto z grzybami suszonymi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mysz" data-source="post: 688705" data-attributes="member: 1843"><p>całkowity czas przygotowania: 30 minut</p><p>liczba porcji: 4-5</p><p>koszt: drenaż kieszeni</p><p></p><p>składniki:</p><p>1,5 szklanki ryżu arborio</p><p>szczypta szafranu</p><p>pół garści suszonych grzybów</p><p>średniej wielkości cebula</p><p>około 3-4 szklanek dobrego bulionu - może być tez z kostki - nie powinien być zbyt słony</p><p>spora garść startego parmezanu (Włosi do potraw z grzybami nie dodaję sera, ale ja nie widzę żadnych przeciwwskazań, a wręcz przeciwnie)</p><p>dwie czubate łyżki masła</p><p>łyżka oliwy</p><p>świeżo zmielony pieprz</p><p></p><p>sposób przygotowania:</p><p>Grzyby zalewam niewielką ilością wrzątku i odstawiam, aż woda wystygnie.</p><p></p><p>Odcedzam wodę, ale jej nie wylewam.</p><p></p><p>Grzyby kroję na cienkie paseczki.</p><p></p><p>Cebulę obieram i kroję na drobną kostkę.</p><p></p><p>Do bulionu dodaje wodę, w której moczyły się grzyby.</p><p></p><p>Na patelni rozgrzewam masło z oliwą, dodaję cebulę i pokrojone grzyby i smażę 2-3 minuty, cały czas mieszając na średnim ogniu. Cebula a być szklista, a nie zrumieniona. Dodaję ryż, smażę i mieszam, do momentu, aż wszystkie ziarenka pokryją się masłem. Dodaję szklankę buliony, szafran i mieszam potrawę.</p><p></p><p>Gotuję na średnim ogniu, w zasadzie cały czas mieszając.</p><p></p><p>Stopniowo dodaję pozostały bulion - po wchłonięciu poprzedniej porcji płynu. Na początku gotowania dodaję po pół szklanki buliony, zmniejszając następnie porcje dodawanego płyn.</p><p></p><p>Po około 15 minutach takiego gotowania czas by spróbować risotto - jeśli ryż jeszcze twardy, znak, ze należy dodać trochę bulionu i pogotować, jeśli jego twardość jest w sam raz, dodaję parmezan, odrobinę pieprzu, mieszam, odstawiam na bok na kilka chwil.</p><p></p><p>Podaję posypany dosłownie kilkoma kawałeczkami natki pietruszki - tak tylko dla dekoracji</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mysz, post: 688705, member: 1843"] całkowity czas przygotowania: 30 minut liczba porcji: 4-5 koszt: drenaż kieszeni składniki: 1,5 szklanki ryżu arborio szczypta szafranu pół garści suszonych grzybów średniej wielkości cebula około 3-4 szklanek dobrego bulionu - może być tez z kostki - nie powinien być zbyt słony spora garść startego parmezanu (Włosi do potraw z grzybami nie dodaję sera, ale ja nie widzę żadnych przeciwwskazań, a wręcz przeciwnie) dwie czubate łyżki masła łyżka oliwy świeżo zmielony pieprz sposób przygotowania: Grzyby zalewam niewielką ilością wrzątku i odstawiam, aż woda wystygnie. Odcedzam wodę, ale jej nie wylewam. Grzyby kroję na cienkie paseczki. Cebulę obieram i kroję na drobną kostkę. Do bulionu dodaje wodę, w której moczyły się grzyby. Na patelni rozgrzewam masło z oliwą, dodaję cebulę i pokrojone grzyby i smażę 2-3 minuty, cały czas mieszając na średnim ogniu. Cebula a być szklista, a nie zrumieniona. Dodaję ryż, smażę i mieszam, do momentu, aż wszystkie ziarenka pokryją się masłem. Dodaję szklankę buliony, szafran i mieszam potrawę. Gotuję na średnim ogniu, w zasadzie cały czas mieszając. Stopniowo dodaję pozostały bulion - po wchłonięciu poprzedniej porcji płynu. Na początku gotowania dodaję po pół szklanki buliony, zmniejszając następnie porcje dodawanego płyn. Po około 15 minutach takiego gotowania czas by spróbować risotto - jeśli ryż jeszcze twardy, znak, ze należy dodać trochę bulionu i pogotować, jeśli jego twardość jest w sam raz, dodaję parmezan, odrobinę pieprzu, mieszam, odstawiam na bok na kilka chwil. Podaję posypany dosłownie kilkoma kawałeczkami natki pietruszki - tak tylko dla dekoracji [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
risotto z grzybami suszonymi
Top
Bottom