Robimy razem ocet jabłkowy

Mehlnerin

Well-known member
Cze 17, 2024
551
862
93
ja wybralam juz jablka i teraz ocet ma postac w cieplym miejscu 4-6 tygodni. Potem trzeba go jeszcze raz przecedzic przez sciereczke.
Moj pachnie octowo :)
 
  • Dzięki
Reakcje: Elka

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,040
4,122
113
Dziś 14 dzień od nastawienia jabłek, przestały się juz burzyć i chyba czas zlewać. :gruebel:
Przeczytałam stare wątki o tym occie i okazało się, że ta matka drożdżowa już mi się kiedyś wytworzyła, ale zapomniałam o tym. :oops: Za rzadko robię, bo raz na 2-3 lata i za każdym razem zabieram sie do tego, jakby to był pierwszy raz.
Tegoroczna produkcja będzie niewielka, bo dałam za dużo jabłek.
 

Mehlnerin

Well-known member
Cze 17, 2024
551
862
93
Buko moze dolej troche wody. Ja juz zlalam przez sciereczke. W tym sloiku do ktorego dodalam matke byla a w innych nie ale mi sie wydaje, ze w zeszlym roku wlasnie po zlaniu sie wytworzyla. Teraz oset stoi jeszcze w duzych slojach. Za jakies 3 tygdnie zleje do butelek. Ten z aronia ma sliczny kolor :)
w zeszlym roku robilam jeszcze w czerwcu ocet z kwiatami szczypiorku. Czyli w ten ocet jablkowy dodalam kwaiatow i odczekalam z trzy tygodnie. Po odcedzeniu mial super smak i zapach
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,040
4,122
113
Dolać do tego płynu, co odcedzę? Nie spleśnieje? :)
Jak będzie mało, to jeszcze raz nastawię, już w odpowiedniej proporcji i najwyżej zmieszam obydwie frakcje, żeby dojrzewały razem.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,040
4,122
113
Dodałam szklankę wody, ale z miodem, niech ma paliwo. ;-)
Nie będzie dodatkowej produkcji, bo razem jest 2 litry. Wystarczy. :wink:
 
  • Like
Reakcje: Mehlnerin

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,040
4,122
113
Mehl i wszyscy doświadczenie w produkcji octu, poradźcie coś.
Jak zaglądałam do słoja ok. tydzień temu, to na powierzchni pływała galaretka, czyli ta matka. Jak zajrzałam dziś, to zamiast galaretki była taka biała warstwa czegoś. Wyjęłam ją ze słoja, w konsystencji przypomina rozmokniętą bibułe, albo gruby papier. Sam ocet nie ma żadnego nieswoistego zapachu, w smaku też prawidłowy. Co mam z tym czymś zrobić?
Pytanie dla mnie o tyle istotne, że obiecałam siostrze trochę tej matki, bo chce też nastawić ocet i teraz nie wiem, czy tym czymś nie zepsuje nastawu.
Tak to wygląda:
 

Załączniki

  • ocet jabłk..jpg
    ocet jabłk..jpg
    132.4 KB · Wyświetleń: 13

Mehlnerin

Well-known member
Cze 17, 2024
551
862
93
Buko ja tez mam taka warstwe ale nie taka gruba. Nie mam dzis czasu jutro obejrze, zrobie fotke. Moj ocet jeszcze dwa tygodnie bedzie stal zanim go przeleje do butelek.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,040
4,122
113
Pocieszyłaś mnie, dziękuję. :) Tego "kożucha" nie włożyłam do słoja. Ciekawe, czy wytworzy się nowy.
Mój ocet też jeszcze poczeka na butelkowanie.
 

Mehlnerin

Well-known member
Cze 17, 2024
551
862
93
Melduje, ze tez mam taki kozuch w jednym sloiku. Ja go dam do osobnego sloika i zaleje troche octem tym, ktory wlasnie jest gotowy. Bede przelewac w tym tygodniu to sprawdze czy jeszcze gdzies plywa matka. Wydaje mi sie ze powinna byc.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,040
4,122
113
W necie też mówili, że to prawidłowe, więc tę kluchę dałam siostrze na zaczyn do jej octu. Mówi, że nastaw ładnie pracuje.
Ciekawe, czy w moim occie znów się wytworzy matka.
Edit: sprawdziłam, nowej nie ma. :)
 
  • Like
Reakcje: Mehlnerin

Jaska

Well-known member
Lut 6, 2022
2,071
2,660
113
W końcu zlałam swoje octy jabłkowe.
 

Załączniki

  • 17321115254272734278892442371050.jpg
    17321115254272734278892442371050.jpg
    138.8 KB · Wyświetleń: 8
  • Like
Reakcje: Mehlnerin

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,040
4,122
113
O, to chyba na mój też czas. :)
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy