- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Rodopska banica
Źródło przepisu: Beata Lipov "Bułgaria na talerzu"
http://lawendowydom.com.pl/rodopska-banica-bulgaria/
Składniki:
ciasto:
200 g mąki ( u mnie poznańska z Lubelli)
6 łyżek wody (dałam jedną więcej, bo nie chciało się zagnieść)
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka oleju
nadzienie:
20 dag ryżu (u mnie szklanka basmati, ugotowanego al dente)
125 g masła (w tym 100 g do ryżu)
3 jajka
250 g sera feta ( u mnie sałatkowy ser typu feta z Lidla)
sól
Wykonanie:
Z mąki, letniej wody, octu i szczypty soli wyrobić gładkie, dość twarde ciasto, podzielić je na 2 części (jedna nieco większa od drugiej), posmarować olejem i odstawić na ok. 30 minut w ciepłym miejscu.
Ugotować ryż, jeszcze ciepły wymieszać ze 100 g masła, przestudzić, a następnie wymieszać z jajkami i rozkruszonym serem, ostrożnie doprawć solą.
Ponieważ soliłam ryż, masy już nie dosalałam.
Ciasto rozwałkować na 2 bardzo cienkie okrągłe placki. Większym wyłożyć natłuszczoną resztą masła, okrągłą formę, o średnicy ok. 25 cm, tak by ciasto zachodziło na ścianki naczynia. Na ciasto wyłożyć nadzienie i przykryć je mniejszym plackiem.
Banicę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec ok.30 minut.
Moje uwagi:
Wzięłam tortownicę o średnicy 26 cm, a i tak ciasta wyszło za dużo, więc zrobiłam z niego mini baniczkę klasyczną, rolowaną w ślimaka.
Resztkę masła roztopiłam i posmarowałam nim wierzch ciasta.
Najbardziej pracochłonne jest oczywiście wałkowanie, by uzyskać cieniutkie jak pergamin kori, ale z tych proporcji idzie to w miarę sprawnie, choć żmudnie. Co prawda pierwsza wersja placka przypominała u mnie zarysy Polski z zatoką Gdańską i Helem, ale jakoś się udało.
Trzymałam się przepisu, ale dolny płat mogłam dużo cieniej rozwałkować i tak zrobię następnym razem, przygotowując ciasto z 1/2 porcji.
Temperatura 180 stopni okazała sie być za niska dla mojego piekarnika - po pół godzinie ciasto było całkiem blade i wyraźnie surowe, więc je dłużej dopiekałam w termoobiegu. Następnym razem wstawię do 200 stopni.

Źródło przepisu: Beata Lipov "Bułgaria na talerzu"
http://lawendowydom.com.pl/rodopska-banica-bulgaria/
Składniki:
ciasto:
200 g mąki ( u mnie poznańska z Lubelli)
6 łyżek wody (dałam jedną więcej, bo nie chciało się zagnieść)
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka oleju
nadzienie:
20 dag ryżu (u mnie szklanka basmati, ugotowanego al dente)
125 g masła (w tym 100 g do ryżu)
3 jajka
250 g sera feta ( u mnie sałatkowy ser typu feta z Lidla)
sól
Wykonanie:
Z mąki, letniej wody, octu i szczypty soli wyrobić gładkie, dość twarde ciasto, podzielić je na 2 części (jedna nieco większa od drugiej), posmarować olejem i odstawić na ok. 30 minut w ciepłym miejscu.
Ugotować ryż, jeszcze ciepły wymieszać ze 100 g masła, przestudzić, a następnie wymieszać z jajkami i rozkruszonym serem, ostrożnie doprawć solą.
Ponieważ soliłam ryż, masy już nie dosalałam.
Ciasto rozwałkować na 2 bardzo cienkie okrągłe placki. Większym wyłożyć natłuszczoną resztą masła, okrągłą formę, o średnicy ok. 25 cm, tak by ciasto zachodziło na ścianki naczynia. Na ciasto wyłożyć nadzienie i przykryć je mniejszym plackiem.
Banicę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec ok.30 minut.
Moje uwagi:
Wzięłam tortownicę o średnicy 26 cm, a i tak ciasta wyszło za dużo, więc zrobiłam z niego mini baniczkę klasyczną, rolowaną w ślimaka.
Resztkę masła roztopiłam i posmarowałam nim wierzch ciasta.
Najbardziej pracochłonne jest oczywiście wałkowanie, by uzyskać cieniutkie jak pergamin kori, ale z tych proporcji idzie to w miarę sprawnie, choć żmudnie. Co prawda pierwsza wersja placka przypominała u mnie zarysy Polski z zatoką Gdańską i Helem, ale jakoś się udało.
Trzymałam się przepisu, ale dolny płat mogłam dużo cieniej rozwałkować i tak zrobię następnym razem, przygotowując ciasto z 1/2 porcji.
Temperatura 180 stopni okazała sie być za niska dla mojego piekarnika - po pół godzinie ciasto było całkiem blade i wyraźnie surowe, więc je dłużej dopiekałam w termoobiegu. Następnym razem wstawię do 200 stopni.



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: