Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Rodopska banica
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1344020" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Rodopska banica</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu: Beata Lipov &quot;Bułgaria na talerzu&quot;</p><p><a href="http://lawendowydom.com.pl/rodopska-banica-bulgaria/" target="_blank">http://lawendowydom.com.pl/rodopska-banica-bulgaria/</a></p><p></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>ciasto: </p><p>200 g mąki ( u mnie poznańska z Lubelli)</p><p>6 łyżek wody (dałam jedną więcej, bo nie chciało się zagnieść)</p><p>1 łyżka octu jabłkowego</p><p>1 łyżka oleju</p><p>nadzienie:</p><p>20 dag ryżu (u mnie szklanka basmati, ugotowanego al dente)</p><p>125 g masła (w tym 100 g do ryżu)</p><p>3 jajka</p><p>250 g sera feta ( u mnie sałatkowy ser typu feta z Lidla)</p><p>sól </p><p></p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Z mąki, letniej wody, octu i szczypty soli wyrobić gładkie, dość twarde ciasto, podzielić je na 2 części (jedna nieco większa od drugiej), posmarować olejem i odstawić na ok. 30 minut w ciepłym miejscu.</p><p>Ugotować ryż, jeszcze ciepły wymieszać ze 100 g masła, przestudzić, a następnie wymieszać z jajkami i rozkruszonym serem, ostrożnie doprawć solą.</p><p>Ponieważ soliłam ryż, masy już nie dosalałam.</p><p> Ciasto rozwałkować na 2 bardzo cienkie okrągłe placki. Większym wyłożyć natłuszczoną resztą masła, okrągłą formę, o średnicy ok. 25 cm, tak by ciasto zachodziło na ścianki naczynia. Na ciasto wyłożyć nadzienie i przykryć je mniejszym plackiem.</p><p>Banicę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec ok.30 minut. </p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Wzięłam tortownicę o średnicy 26 cm, a i tak ciasta wyszło za dużo, więc zrobiłam z niego mini <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=36472" target="_blank">baniczkę klasyczną</a>, rolowaną w ślimaka.</p><p>Resztkę masła roztopiłam i posmarowałam nim wierzch ciasta.</p><p>Najbardziej pracochłonne jest oczywiście wałkowanie, by uzyskać cieniutkie jak pergamin <em>kori</em>, ale z tych proporcji idzie to w miarę sprawnie, choć żmudnie. Co prawda pierwsza wersja placka przypominała u mnie zarysy Polski z zatoką Gdańską i Helem, ale jakoś się udało. </p><p>Trzymałam się przepisu, ale dolny płat mogłam dużo cieniej rozwałkować i tak zrobię następnym razem, przygotowując ciasto z 1/2 porcji. </p><p>Temperatura 180 stopni okazała sie być za niska dla mojego piekarnika - po pół godzinie ciasto było całkiem blade i wyraźnie surowe, więc je dłużej dopiekałam w termoobiegu. Następnym razem wstawię do 200 stopni. </p><p></p><p>[ATTACH=full]77000[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]77001[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]77002[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1344020, member: 1024"] [B]Rodopska banica[/B] Źródło przepisu: Beata Lipov "Bułgaria na talerzu" [URL="http://lawendowydom.com.pl/rodopska-banica-bulgaria/"]http://lawendowydom.com.pl/rodopska-banica-bulgaria/[/URL] [B]Składniki:[/B] ciasto: 200 g mąki ( u mnie poznańska z Lubelli) 6 łyżek wody (dałam jedną więcej, bo nie chciało się zagnieść) 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oleju nadzienie: 20 dag ryżu (u mnie szklanka basmati, ugotowanego al dente) 125 g masła (w tym 100 g do ryżu) 3 jajka 250 g sera feta ( u mnie sałatkowy ser typu feta z Lidla) sól [B]Wykonanie:[/B] Z mąki, letniej wody, octu i szczypty soli wyrobić gładkie, dość twarde ciasto, podzielić je na 2 części (jedna nieco większa od drugiej), posmarować olejem i odstawić na ok. 30 minut w ciepłym miejscu. Ugotować ryż, jeszcze ciepły wymieszać ze 100 g masła, przestudzić, a następnie wymieszać z jajkami i rozkruszonym serem, ostrożnie doprawć solą. Ponieważ soliłam ryż, masy już nie dosalałam. Ciasto rozwałkować na 2 bardzo cienkie okrągłe placki. Większym wyłożyć natłuszczoną resztą masła, okrągłą formę, o średnicy ok. 25 cm, tak by ciasto zachodziło na ścianki naczynia. Na ciasto wyłożyć nadzienie i przykryć je mniejszym plackiem. Banicę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec ok.30 minut. [B]Moje uwagi:[/B] Wzięłam tortownicę o średnicy 26 cm, a i tak ciasta wyszło za dużo, więc zrobiłam z niego mini [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=36472"]baniczkę klasyczną[/URL], rolowaną w ślimaka. Resztkę masła roztopiłam i posmarowałam nim wierzch ciasta. Najbardziej pracochłonne jest oczywiście wałkowanie, by uzyskać cieniutkie jak pergamin [I]kori[/I], ale z tych proporcji idzie to w miarę sprawnie, choć żmudnie. Co prawda pierwsza wersja placka przypominała u mnie zarysy Polski z zatoką Gdańską i Helem, ale jakoś się udało. Trzymałam się przepisu, ale dolny płat mogłam dużo cieniej rozwałkować i tak zrobię następnym razem, przygotowując ciasto z 1/2 porcji. Temperatura 180 stopni okazała sie być za niska dla mojego piekarnika - po pół godzinie ciasto było całkiem blade i wyraźnie surowe, więc je dłużej dopiekałam w termoobiegu. Następnym razem wstawię do 200 stopni. [ATTACH=full]77000[/ATTACH] [ATTACH=full]77001[/ATTACH] [ATTACH=full]77002[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Rodopska banica
Top
Bottom