Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Rodzynkowiec
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1046699" data-attributes="member: 2721"><p>Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu [/i]<em><a href="http://przystole.blox.pl/2010/10/Rodzynkowiec.html" target="_blank">Przy kuchennym stole</a></em><em> od razu wiedziałam, że muszę je wypróbować. I nie zawiodłam się. Jest przepyszne! Lekkie, a jednocześnie pełne smaku. Proste w przygotowaniu a jednocześnie eleganckie. Na pewno zadowoli tych,którym znudziły się tradycyjne torty z kremami na bazie masła. Idealne do wieczornej kawy. </em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em>[ATTACH=full]58312[/ATTACH]</em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em><u></u></em></p><p><em><u></u><u>Ciasto:</u></em></p><p><em>5 jajek wielkości M ( oddzielnie białka i żółtka)</em></p><p><em>100 g cukru pudru</em></p><p><em>1 łyżka mąki ziemniaczanej</em></p><p><em>100 g mąki pszennej<u></u></em></p><p><em><u></u></em></p><p><em><u>Krem:</u></em></p><p><em>2 opakowania budyniu ( proszek) waniliowego</em></p><p><em>100 g cukru</em></p><p><em>3 łyżki ciemnego kakao</em></p><p><em>2 żółtka</em></p><p><em>1 l mleka</em></p><p><em>4 łyżki mąki pszennej</em></p><p><em>2 łyżki zimnego masła</em></p><p><em></em></p><p> <em><u>Polewa: </u>( lub gotowa polewa czekoladowa)</em></p><p> <em>1 tabliczka czekolady mlecznej</em></p><p> <em>1 łyżka masła</em></p><p> <em>1 łyżka miodu</em></p><p> <em>2 łyżki wody</em></p><p> <em>1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej</em></p><p> <em></em></p><p> <em>200 g rodzynek</em></p><p> <em>1 słoik dżemu z czarnej porzeczki</em></p><p><em></em></p><p> <em>1. <u>Rodzynki.</u></em></p><p> <em>Rodzynki namaczamy w 50 ml gorącej wodzy z 2 łyżkami rumu i 2 łyżkami cukru . </em></p><p> <em></em></p><p> <em>2.<u> Ciasto. </u></em></p><p> <em>Białka ubić na sztywno, w połowie ubijania dodając stopniowo cukier puder. Nadal mieszając, dodawać po 1 żółtku. Następnie wsypać obie maki - przesiane. Wymieszać delikatnie łyżka, aby piana nie opadła. Przelać biszkopt do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym wcześniej do temp. 180 st.</em></p><p> <em>Użyłam formy 26 x 19 cm. Upieczony biszkopt przestudzić, wyjąć z formy i przekroić na pół.</em></p><p> <em></em></p><p> <em>3. <u>Krem. </u></em></p><p> <em>Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 250 ml mleka i dalej mieszając, dodać proszek budyniowy i 4 łyżki mąki. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy budyń się ugotuje i zgęstnieje, dodać do niego zimne masło. Wymieszać. </em></p><p> <em></em></p><p> <em>4.<u> Nasączenie i układanie.</u></em></p><p> <em>Biszkopt można lekko nasączyć. W tym celu w 100 ml gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżki cukru i dodajemy rum lub aromat. Najpierw nasączamy delikatnie dolną warstwę ciasta, polewając łyżką. Na ciasto wykładamy równa warstwą połowę dżemu z czarnej porzeczki, rozsmarowując. Następnie wlewamy połowę kremu budyniowego. Przykrywamy drugą połową ciasta i powarzmy wszystkie czynności: nasączenie - dżem - krem. Na końcu układamy równa warstwę odsączonych na sicie rodzynek.</em></p><p> <em></em></p><p> <em>5. <u>Polewa.</u></em></p><p> <em>W rondlu rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę wraz z masłem i miodem. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dodajemy wodę i cały czas mieszamy, nie dopuszczając do przypalenia. Kiedy czekolada zamieni się w jednolita masę, dodajemy 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej, energicznie mieszając. Dzięki temu polewa zachowa połysk. ( można oczywiście użyć gotowej polewy do ciast). Płynną, gorącą polewę wylewamy cienkim strumieniem na rodzynki, tak, aby były dokładnie pokryte. Następnie ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1046699, member: 2721"] Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu [/i][I][URL="http://przystole.blox.pl/2010/10/Rodzynkowiec.html"]Przy kuchennym stole[/URL][/I][i] od razu wiedziałam, że muszę je wypróbować. I nie zawiodłam się. Jest przepyszne! Lekkie, a jednocześnie pełne smaku. Proste w przygotowaniu a jednocześnie eleganckie. Na pewno zadowoli tych,którym znudziły się tradycyjne torty z kremami na bazie masła. Idealne do wieczornej kawy. [ATTACH=full]58312[/ATTACH] [U] [/U][U]Ciasto:[/U] 5 jajek wielkości M ( oddzielnie białka i żółtka) 100 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej[U] Krem:[/U] 2 opakowania budyniu ( proszek) waniliowego 100 g cukru 3 łyżki ciemnego kakao 2 żółtka 1 l mleka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki zimnego masła [U]Polewa: [/U]( lub gotowa polewa czekoladowa) 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 200 g rodzynek 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 1. [U]Rodzynki.[/U] Rodzynki namaczamy w 50 ml gorącej wodzy z 2 łyżkami rumu i 2 łyżkami cukru . 2.[U] Ciasto. [/U] Białka ubić na sztywno, w połowie ubijania dodając stopniowo cukier puder. Nadal mieszając, dodawać po 1 żółtku. Następnie wsypać obie maki - przesiane. Wymieszać delikatnie łyżka, aby piana nie opadła. Przelać biszkopt do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym wcześniej do temp. 180 st. Użyłam formy 26 x 19 cm. Upieczony biszkopt przestudzić, wyjąć z formy i przekroić na pół. 3. [U]Krem. [/U] Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 250 ml mleka i dalej mieszając, dodać proszek budyniowy i 4 łyżki mąki. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy budyń się ugotuje i zgęstnieje, dodać do niego zimne masło. Wymieszać. 4.[U] Nasączenie i układanie.[/U] Biszkopt można lekko nasączyć. W tym celu w 100 ml gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżki cukru i dodajemy rum lub aromat. Najpierw nasączamy delikatnie dolną warstwę ciasta, polewając łyżką. Na ciasto wykładamy równa warstwą połowę dżemu z czarnej porzeczki, rozsmarowując. Następnie wlewamy połowę kremu budyniowego. Przykrywamy drugą połową ciasta i powarzmy wszystkie czynności: nasączenie - dżem - krem. Na końcu układamy równa warstwę odsączonych na sicie rodzynek. 5. [U]Polewa.[/U] W rondlu rozpuszczamy połamaną na kawałki czekoladę wraz z masłem i miodem. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dodajemy wodę i cały czas mieszamy, nie dopuszczając do przypalenia. Kiedy czekolada zamieni się w jednolita masę, dodajemy 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej, energicznie mieszając. Dzięki temu polewa zachowa połysk. ( można oczywiście użyć gotowej polewy do ciast). Płynną, gorącą polewę wylewamy cienkim strumieniem na rodzynki, tak, aby były dokładnie pokryte. Następnie ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.[/i] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Rodzynkowiec
Bottom