Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Rogale "kryzysowe"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AnkaP" data-source="post: 1479689" data-attributes="member: 6990"><p>Kryzysowe dlatego, że przepis pochodzi z czasów, gdy na półkach sklepowych stał tylko ocet, a o białym maku czy nawet marcepanie można było tylko pomarzyć. Ale u nas w rodzinie na 11 listopada obowiązkowo takie muszą być.</p><p></p><p><strong>Rogale</strong></p><p></p><p>Składniki:</p><p>1/2 kg mąki</p><p>1 kostka masła (250 g) - pół kostki roztopić, reszta powinna być miękka</p><p>5 dag cukru</p><p>3 żółtka</p><p>5 dag drożdży (świeżych)</p><p>1/4 litra mleka</p><p>(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mleko letnie)</p><p></p><p>Masa:</p><p>1 szklanka mąki</p><p>1 szklanka cukru pudru</p><p>1/2 kostki masła</p><p>1 łyżka kakao</p><p>olejek migdałowy (do smaku)</p><p></p><p>Dodatkowo: roztrzepane jako, lukier, ew. orzechy włoskie</p><p></p><p>Wszystkie składniki masy utrzeć na jednolitą masę.</p><p></p><p>Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozmieszać z cukrem na papkę. Do mleka wbić żółtka, roztrzepać, wlać do mąki, dodać też drożdże z cukrem. Wyrobić ciasto, będzie dość gęste. Do ciasta wlać roztopione masło i wyrabiać, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.</p><p></p><p>Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować. Drugą połowę masła pokroić w plastry i ułożyć na cieście. Ciasto zwinąć w kopertę, rozwałkować i ponownie zwinąć w kopertę. Odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ponownie rozwałkować, zwinąć z kopertę i znów włożyć na 30 minut do lodówki. Powtórzyć wałkowanie, zwijanie i chłodzenie jeszcze 2 razy. Ciasto włożyć jeszcze na pół godziny do lodówki, następnie rozwałkować (najlepiej podzielić sobie na porcje i resztę trzymać w lodówce), pokroić na trójkąty, nakładać spłaszczone wałeczki z masy i zwijać w rogale.</p><p></p><p>Pozostawić do wyrośnięcia.</p><p>Wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 200 st.C (bez termoobiegu) ok. 13-15 minut, aż będą rumiane.</p><p>Po upieczeniu rogale polukrować, można posypać posiekanymi orzechami.</p><p></p><p>[ATTACH=full]86222[/ATTACH]</p><p></p><p>EDIT:</p><p><strong>Nadzienie orzechowe:</strong></p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=38182&view=findpost&p=1639538" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1639538</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AnkaP, post: 1479689, member: 6990"] Kryzysowe dlatego, że przepis pochodzi z czasów, gdy na półkach sklepowych stał tylko ocet, a o białym maku czy nawet marcepanie można było tylko pomarzyć. Ale u nas w rodzinie na 11 listopada obowiązkowo takie muszą być. [B]Rogale[/B] Składniki: 1/2 kg mąki 1 kostka masła (250 g) - pół kostki roztopić, reszta powinna być miękka 5 dag cukru 3 żółtka 5 dag drożdży (świeżych) 1/4 litra mleka (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mleko letnie) Masa: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru pudru 1/2 kostki masła 1 łyżka kakao olejek migdałowy (do smaku) Dodatkowo: roztrzepane jako, lukier, ew. orzechy włoskie Wszystkie składniki masy utrzeć na jednolitą masę. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozmieszać z cukrem na papkę. Do mleka wbić żółtka, roztrzepać, wlać do mąki, dodać też drożdże z cukrem. Wyrobić ciasto, będzie dość gęste. Do ciasta wlać roztopione masło i wyrabiać, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować. Drugą połowę masła pokroić w plastry i ułożyć na cieście. Ciasto zwinąć w kopertę, rozwałkować i ponownie zwinąć w kopertę. Odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ponownie rozwałkować, zwinąć z kopertę i znów włożyć na 30 minut do lodówki. Powtórzyć wałkowanie, zwijanie i chłodzenie jeszcze 2 razy. Ciasto włożyć jeszcze na pół godziny do lodówki, następnie rozwałkować (najlepiej podzielić sobie na porcje i resztę trzymać w lodówce), pokroić na trójkąty, nakładać spłaszczone wałeczki z masy i zwijać w rogale. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 200 st.C (bez termoobiegu) ok. 13-15 minut, aż będą rumiane. Po upieczeniu rogale polukrować, można posypać posiekanymi orzechami. [ATTACH type="full" alt="20131111_155022.jpg"]86222[/ATTACH] EDIT: [B]Nadzienie orzechowe:[/B] [URL='https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=38182&view=findpost&p=1639538']https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1639538[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Rogale "kryzysowe"
Top
Bottom