Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Rogaliki drożdżowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kika" data-source="post: 382703" data-attributes="member: 2323"><p><strong>Rogaliki drożdżowe z nadzieniem</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]1928[/ATTACH]</p><p></p><p>Przepis z dzieciństwa, z notatnika mamy, ale zmodyfikowany już przeze mnie.</p><p></p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p></p><p>- 0,55 kg mąki,</p><p>- kostka margaryny,</p><p>- 2 jajka,</p><p>- 5 dag drożdży,</p><p>- 2/3 szklanki ciepłego mleka,</p><p>- łyżeczka cukru,</p><p>- szczypta soli.</p><p></p><p><strong>Nadzienie do wyboru, ale ja proponuję:</strong></p><p></p><p>-powidła śliwkowe bądź,</p><p>-jabłka pokrojone na kawałki, wymieszane z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem - (ok 3 duże szt),</p><p>-bądź połówki śliwek wymieszane z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (ok 0,5 kg),</p><p>-bądź jagody z cukrem. </p><p></p><p></p><p>Potrzebujemy też roztrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniem i cukier puder na lukier, samo posypanie cukrem pudrem nie wystarcza.</p><p></p><p>Drożdże rozcieramy z połową ilości ciepłego mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Ja robię to w wysokiej misce tak żeby mi nie uciekły i co najmniej podwoiły swoją objetość (około 15 minut).</p><p></p><p>Makę wsypujemy do miski, wrzucamy margarynę, wbijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli, pozostałe mleko i wyrośniete drożdze. </p><p></p><p>[ATTACH=full]1925[/ATTACH]</p><p></p><p>Zagniatamy energicznie ciasto w misce, jeśli się klei wyrzucamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Ciasto powinno być dosć miękkie, dlatego ja staram się nie dodawać potem zbyt wiele mąki.</p><p></p><p>Ciasto dzielimy na sześć częsci, odstawiamy na 5-10 minut żeby odpoczęło. Każdą częsc rozwałkowujemy na okrągły placek (nie za cienko), dzielimy na 8. Następnie układamy nadzienie - kawałek jabłka, śliwki bądź niecała łyżeczka powideł, zawijamy robiąc kieszonkę zeby jak najmniej soku z nadzienia wyciekło i zwijamy rogaliki.</p><p></p><p>[ATTACH=full]1926[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Rogaliki układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wychodzą dwie pełne blachy.</p><p>Smarujemy roztrzepanym jajkiem przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni. Moje pieką się około 20 minut, ale trzeba zaglądać zeby się nie przypaliły. Powinny być tylko przyrumienione.</p><p>Lekko przestudzone smarujemy lukrem (ja mieszam około 1,5 szklanki cukru pudru z niewielką ilością przegotowanej wody).</p><p></p><p>[ATTACH=full]1927[/ATTACH]</p><p></p><p>Upieczone tym razem przeze mnie są w wersji ze śliwką. Zachęcam do wypróbowania przepisu, który naprawdę nie jest trudny. Te ciacha mają już naprawdę sporą liczbę wielbicieli.</p><p></p><p>[ATTACH=full]1924[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kika, post: 382703, member: 2323"] [B]Rogaliki drożdżowe z nadzieniem[/B] [ATTACH=full]1928[/ATTACH] Przepis z dzieciństwa, z notatnika mamy, ale zmodyfikowany już przeze mnie. [B]Ciasto:[/B] - 0,55 kg mąki, - kostka margaryny, - 2 jajka, - 5 dag drożdży, - 2/3 szklanki ciepłego mleka, - łyżeczka cukru, - szczypta soli. [B]Nadzienie do wyboru, ale ja proponuję:[/B] -powidła śliwkowe bądź, -jabłka pokrojone na kawałki, wymieszane z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem - (ok 3 duże szt), -bądź połówki śliwek wymieszane z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (ok 0,5 kg), -bądź jagody z cukrem. Potrzebujemy też roztrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniem i cukier puder na lukier, samo posypanie cukrem pudrem nie wystarcza. Drożdże rozcieramy z połową ilości ciepłego mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki i zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Ja robię to w wysokiej misce tak żeby mi nie uciekły i co najmniej podwoiły swoją objetość (około 15 minut). Makę wsypujemy do miski, wrzucamy margarynę, wbijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli, pozostałe mleko i wyrośniete drożdze. [ATTACH=full]1925[/ATTACH] Zagniatamy energicznie ciasto w misce, jeśli się klei wyrzucamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilkę wyrabiamy. Ciasto powinno być dosć miękkie, dlatego ja staram się nie dodawać potem zbyt wiele mąki. Ciasto dzielimy na sześć częsci, odstawiamy na 5-10 minut żeby odpoczęło. Każdą częsc rozwałkowujemy na okrągły placek (nie za cienko), dzielimy na 8. Następnie układamy nadzienie - kawałek jabłka, śliwki bądź niecała łyżeczka powideł, zawijamy robiąc kieszonkę zeby jak najmniej soku z nadzienia wyciekło i zwijamy rogaliki. [ATTACH=full]1926[/ATTACH] Rogaliki układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej porcji wychodzą dwie pełne blachy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni. Moje pieką się około 20 minut, ale trzeba zaglądać zeby się nie przypaliły. Powinny być tylko przyrumienione. Lekko przestudzone smarujemy lukrem (ja mieszam około 1,5 szklanki cukru pudru z niewielką ilością przegotowanej wody). [ATTACH=full]1927[/ATTACH] Upieczone tym razem przeze mnie są w wersji ze śliwką. Zachęcam do wypróbowania przepisu, który naprawdę nie jest trudny. Te ciacha mają już naprawdę sporą liczbę wielbicieli. [ATTACH=full]1924[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Rogaliki drożdżowe
Top
Bottom