Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Rogaliki drożdżowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="nadjamaja" data-source="post: 743197" data-attributes="member: 10012"><p>A ja mam inny przepis, równie dobry, niezawodny:</p><p></p><p>- 0.5 l mleka </p><p>- 10 dag drożdży </p><p>- cukier waniliowy </p><p>- 3/4 szklanki cukru </p><p>- 5 jajek </p><p>- 3/4 kostki margaryny </p><p>- szczypta soli </p><p>- 1.5 kg mąki </p><p>- krem czekoladowy przystosowany do zapiekania </p><p></p><p></p><p>Najpierw musimy zrobić rozczyn: ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, 4 łyżkami mąki i łyżką cukru. Zostawiamy, aby sobie podrosło. </p><p></p><p>Rozpuszczamy margarynę. Studzimy ją. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy. Dodajemy mąkę, rozczyn i pozostałe składniki. Mieszamy, wyrabiamy ciasto. </p><p></p><p>Ciasto kładziemy na stolnicy. Dzielimy je na 8 części, każdą z nich trzeba rozwałkować i podzielić wedle uznania na 8 lub 4 kawałki-trójkąty. Jeśli rogale mają być wielkoscią zbliżone do drożdżówek to dzielimy na 4. Na każdym trójkąciku zostawiamy czekoladowy kleks. Zawijamy i formujemy rogaliki. </p><p></p><p>Blachę wraz z rogalami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 17 min aż słodkosci się zrumienią. </p><p></p><p>Po wyjęciu lukrujemy. </p><p></p><p>Smacznego! </p><p></p><p>Lukier najlepiej nakładać pędzelkiem, niestety mój gdzieś posiałam, więc pacnęłam je tak na szybko</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="nadjamaja, post: 743197, member: 10012"] A ja mam inny przepis, równie dobry, niezawodny: - 0.5 l mleka - 10 dag drożdży - cukier waniliowy - 3/4 szklanki cukru - 5 jajek - 3/4 kostki margaryny - szczypta soli - 1.5 kg mąki - krem czekoladowy przystosowany do zapiekania Najpierw musimy zrobić rozczyn: ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, 4 łyżkami mąki i łyżką cukru. Zostawiamy, aby sobie podrosło. Rozpuszczamy margarynę. Studzimy ją. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy. Dodajemy mąkę, rozczyn i pozostałe składniki. Mieszamy, wyrabiamy ciasto. Ciasto kładziemy na stolnicy. Dzielimy je na 8 części, każdą z nich trzeba rozwałkować i podzielić wedle uznania na 8 lub 4 kawałki-trójkąty. Jeśli rogale mają być wielkoscią zbliżone do drożdżówek to dzielimy na 4. Na każdym trójkąciku zostawiamy czekoladowy kleks. Zawijamy i formujemy rogaliki. Blachę wraz z rogalami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 17 min aż słodkosci się zrumienią. Po wyjęciu lukrujemy. Smacznego! Lukier najlepiej nakładać pędzelkiem, niestety mój gdzieś posiałam, więc pacnęłam je tak na szybko [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Rogaliki drożdżowe
Bottom