Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Rogaliki drożdżowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 616712" data-attributes="member: 5092"><p>Rogaliki drożdżowe:</p><p>40 dkg mąki tj ok. 2 szkl</p><p>4 dkg drożdży</p><p>3/4 szkl mleka ale tłustego, nie żadne 0%</p><p>3 żółtka,</p><p>5 dkg cukru czyli ok. 2 łyżki</p><p>pół masła lub dobrej margaryny</p><p>szczypta soli</p><p>Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. </p><p>Masło stopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i solą (ale nie zawsze ucierałam, czasem tylko roztarłam łyżką ). Przesiać mąkę do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, żółtka, wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopiony i przestudzony tluszcz. Ja dodaję zawsze w 3 porcjach, nigdy naraz. Po dokładnym wyrobieniu ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce niech rośnie. Gdy wyrośnie przynajmniej dwukrotnie przełożyć na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkować na okrągły placek, kroić promieniście na 8 części. Na każdej kłaść nazienie, zwijać rogaliki tak, aby koniuszek znalazl się pod spodem i ładnie ułożyć rożki.Ulożyć na posmarowanej blasze zachowując spore odstępy niech urosną. Smarować spienionym bialkiem i posypywać grubym cukrem. Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 30 min. </p><p>Nadzieniem może być mak tak zrobiony jak do makowców , ser z cukrem i żółtkiem, marmolada a ja najbardziej lubię z rabarbarem. Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 616712, member: 5092"] Rogaliki drożdżowe: 40 dkg mąki tj ok. 2 szkl 4 dkg drożdży 3/4 szkl mleka ale tłustego, nie żadne 0% 3 żółtka, 5 dkg cukru czyli ok. 2 łyżki pół masła lub dobrej margaryny szczypta soli Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i solą (ale nie zawsze ucierałam, czasem tylko roztarłam łyżką ). Przesiać mąkę do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, żółtka, wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopiony i przestudzony tluszcz. Ja dodaję zawsze w 3 porcjach, nigdy naraz. Po dokładnym wyrobieniu ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce niech rośnie. Gdy wyrośnie przynajmniej dwukrotnie przełożyć na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkować na okrągły placek, kroić promieniście na 8 części. Na każdej kłaść nazienie, zwijać rogaliki tak, aby koniuszek znalazl się pod spodem i ładnie ułożyć rożki.Ulożyć na posmarowanej blasze zachowując spore odstępy niech urosną. Smarować spienionym bialkiem i posypywać grubym cukrem. Piec w średnio gorącym piekarniku ok. 30 min. Nadzieniem może być mak tak zrobiony jak do makowców , ser z cukrem i żółtkiem, marmolada a ja najbardziej lubię z rabarbarem. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Rogaliki drożdżowe
Top
Bottom