Rogaliki indyjskie

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Rogaliki indyjskie
000_1281.jpg

przepis orginalny z tego blogu ,a tłumaczenie bardzo swobodne,bardzo
http://www.nandyala.org/mahanandi/archives...puffs/#comments
to mój nowo odkryty blog
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 dojrzały banan-bardzo dokładnie zmiksowany(ja z odrobiną mleka miksowałam)
1/4 szklanki oleju
po 1 łyżeczce -cukru,soli i kardamonu
1 łyżeczka drożdży instant
Zagnieść ciasto ,takie jak na pierogi
Ja podzieliłam ciasto na pół,zrobiłam dwa rulony i każdy rulon podzieliłam na 8 części
Roztopić masło tak z 10 dag,przestudzić
Cienko wałkować kawałki ciasta na takie placki i z jednej strony smarować topionym masłem,układać w stos po 8 packów
Mamy dwa stosy
Jeden rozwałkowałam na okrągły placek i pokroiłam na 12 części ,nadziałam łyżeczką nadzienia ,zwinełam rogalik i zostawiłam ułożone na blasze do pieczenia na 15 minut(a wierzch też posmarowałam masłem)
Drugi stos rozwałkowałam ,pociełam na 12 trójkątów ,posmarowałam środek topionym masłem i zwinęłam rogaliki,też zostawiłam na 15 minut
Piekłam je w temperaturze ok 190 stopni z 15-20 minut
Wystudzić
Nadzienie kokosowe
http://www.nandyala.org/mahanandi/archives...-kobbari-lauju/
też z tej strony ,ale to już wyjątkowo zrobiłam po swojemu
2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 i 1/2 szklanki cukru
kilka łyżek ziarna sezamu
trochę kardamonu
Mleko i cukier gotować ,aż leciutko zgęstnieje,dodać wiórki ,kardamon ,sezam i drewnianą łyżką zamieszać od czasu do czasu(potem coraz częściej) aż powstanie gęsta masa(tak 10-15 minut)
Wylać na natłuszczony papier i jak wystygnie pokroić ,wychodza takie kokosowe cukierki
000_1249.jpg

000_1279.jpg
 

Załączniki

  • 000_1249.jpg
    000_1249.jpg
    644.6 KB · Wyświetleń: 66
  • 000_1281.jpg
    000_1281.jpg
    630.2 KB · Wyświetleń: 72
  • 000_1279.jpg
    000_1279.jpg
    634.2 KB · Wyświetleń: 58
  • Love
Reakcje: Elka

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
A ja znam ten blog...nawet dosc dobrze...
icon_biggrin.gif

Nic dziwnego, ze rogaliki sa pyszne!
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Margot
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif


za wyszperanie w necie tego przepisu i wklepanie go tutaj
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Sini
bussi.gif

Moni tak albo nadzienie to moze być ,albo cukierki do jedzenia -co kto woli
Tak myślę ,że orzechowe nadzienie bardzo by pasowało
Ten banan jest zamiast jajek ,bo zrozumiałam ,że autorka przepisu chciała te rogaliki ofiarować ,a w jej religi potraw z jajkami nie można ofiarować
A tak na marginesie ten banan daje fajny smak
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
powtórzyłam, ciut dłużej rosły(tak 30-45 minut przed pieczeniem), drożdże świeże 10g i mleko zamienione na śmietankę sojową bo ważność tylko do 21 lutego, trzeba wykorzystać oraz 3 łyżki otrab owsianych bo ciasto bardzo mięciutkei mi wyszło, masła topionego uzyłam wiecej tak z 150g , może ciut więcej, połowa bez niczego i połowa z tarta różą
Bardzo smaczne te bez nadzienia, te z różą jeszcze nie jedzone
P1430608 (Copy).JPG
P1430578 (Copy).JPG
P1430622 (Copy).JPG