Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Rogaliki krucho-drożdżowe. Z wodą zamiast śmietany.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sabuto" data-source="post: 1447548" data-attributes="member: 37751"><p>Przerobiłam przepis z netu z tej strony <a href="http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com/2013/04/rogale-krucho-drozdzowe.html" target="_blank">http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com...-drozdzowe.html</a> tak żeby mogli zrobić niemogący jeść mleka. Wyszukałam przepis z małą ilością śmietany i zamieniłam na wodę, miałam trochę obawy,ale pomyślałam skoro kruche ciasto robi się z wodą to może się i to uda. </p><p>Rogaliki wyszły bardzo smaczne więc wpisuje przepis, może się komuś przyda. </p><p></p><p>Potrzebne będzie coś do nadziewania rogalików, u mnie marmolada.</p><p></p><p>250g margaryny,</p><p>50g świeżych drożdży,</p><p>1/2 kg mąki pszennej,</p><p>1 łyżeczka cukru, </p><p>szczypta soli,</p><p>2 jajka duże,</p><p>2 łyżki wody ( w orginalnym przepisie była śmietana)</p><p></p><p></p><p>W miseczce zalać rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru dwiema łyżkami wody. Wymieszać odstawić do wyrośnięcia. </p><p></p><p>Margarynę posiekać,z mąką i solą ,dodać rozbełtane jajka i wyrośnięte drożdże. </p><p>Zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.</p><p></p><p>Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na cztery kawałki, robimy z nich kule i wałkujemy.</p><p>Rozwałkowany okrągły placek dzielimy jak pizzę na 8 kawałków, na brzegach kładziemy marmoladę i zwijamy formując rogaliki. </p><p>Układamy na blaszkach , u mnie wyłożonych papierem do pieczenia. </p><p>Pieczemy w 180* C , 20-25 minut, ja piekę na dwóch blachach jednocześnie , na termoobiegu. </p><p>Ciasto nie jest słodkie i można upieczone posypać cukrem pudrem. Smacznego! </p><p></p><p>[ATTACH=full]83798[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sabuto, post: 1447548, member: 37751"] Przerobiłam przepis z netu z tej strony [URL="http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com/2013/04/rogale-krucho-drozdzowe.html"]http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com...-drozdzowe.html[/URL] tak żeby mogli zrobić niemogący jeść mleka. Wyszukałam przepis z małą ilością śmietany i zamieniłam na wodę, miałam trochę obawy,ale pomyślałam skoro kruche ciasto robi się z wodą to może się i to uda. Rogaliki wyszły bardzo smaczne więc wpisuje przepis, może się komuś przyda. Potrzebne będzie coś do nadziewania rogalików, u mnie marmolada. 250g margaryny, 50g świeżych drożdży, 1/2 kg mąki pszennej, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, 2 jajka duże, 2 łyżki wody ( w orginalnym przepisie była śmietana) W miseczce zalać rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru dwiema łyżkami wody. Wymieszać odstawić do wyrośnięcia. Margarynę posiekać,z mąką i solą ,dodać rozbełtane jajka i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na cztery kawałki, robimy z nich kule i wałkujemy. Rozwałkowany okrągły placek dzielimy jak pizzę na 8 kawałków, na brzegach kładziemy marmoladę i zwijamy formując rogaliki. Układamy na blaszkach , u mnie wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w 180* C , 20-25 minut, ja piekę na dwóch blachach jednocześnie , na termoobiegu. Ciasto nie jest słodkie i można upieczone posypać cukrem pudrem. Smacznego! [ATTACH=full]83798[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Rogaliki krucho-drożdżowe. Z wodą zamiast śmietany.
Bottom