Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Rogaliki krucho - drożdżowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Arribeth" data-source="post: 660930" data-attributes="member: 1888"><p>2,5 szklanki mąki krupczatki</p><p>125 g masła,</p><p>5 dag drożdży,</p><p>5 łyżek cukru,</p><p>4 łyżki śmietany (nie była konieczna),</p><p>2 żółtka i 1 białko,</p><p>skórka z cytryny lub esencja waniliowa, </p><p>1 białko do posmarowania.</p><p></p><p>Nadzienie (do wyboru):</p><p>konfitura wiśniowa, </p><p>marmolada, </p><p>Nutella wymieszana z posiekanymi orzechami.</p><p></p><p>Cukier puder do posypania.</p><p></p><p>Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru. Mąkę posiekaj z masłem, połącz z resztą składników i szybko zagnieć ciasto. </p><p></p><p>Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm, potnij na trójkąty. Na środku podstawy nałóż łyżeczkę nadzienia, zwiń ciasto w rogalik zaczynając od podstawy. Ułóż na natłuszczonej blasze, odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia, posmaruj białkiem i piecz ok. 20 minut w 170 stopniach C. Oprósz cukrem pudrem.</p><p></p><p>Takie rogaliki nasmaczniejsze są ciepłe, a ponieważ robiłam z dwóch porcji i wyszło ich od groma nadmiar zamroziłam a potem odgrzewałam w piekarniku.</p><p></p><p>Źródło: &quot;Moje gotowanie&quot; październik 2007</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Arribeth, post: 660930, member: 1888"] 2,5 szklanki mąki krupczatki 125 g masła, 5 dag drożdży, 5 łyżek cukru, 4 łyżki śmietany (nie była konieczna), 2 żółtka i 1 białko, skórka z cytryny lub esencja waniliowa, 1 białko do posmarowania. Nadzienie (do wyboru): konfitura wiśniowa, marmolada, Nutella wymieszana z posiekanymi orzechami. Cukier puder do posypania. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru. Mąkę posiekaj z masłem, połącz z resztą składników i szybko zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm, potnij na trójkąty. Na środku podstawy nałóż łyżeczkę nadzienia, zwiń ciasto w rogalik zaczynając od podstawy. Ułóż na natłuszczonej blasze, odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia, posmaruj białkiem i piecz ok. 20 minut w 170 stopniach C. Oprósz cukrem pudrem. Takie rogaliki nasmaczniejsze są ciepłe, a ponieważ robiłam z dwóch porcji i wyszło ich od groma nadmiar zamroziłam a potem odgrzewałam w piekarniku. Źródło: "Moje gotowanie" październik 2007 [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Rogaliki krucho - drożdżowe
Bottom