Rogaliki krucho-drozdzowe

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Ponizsze sa z jablkowym nadzieniem, ale faszerowac mozna je dowolnie:

3 1/2 szklanki maki pszennej
½ szklanki maki pszennej razowej
200g masła
3 jajka
1 szklanki kwaśnej śmietany
3 lyzeczki drozdzy instant
2 łyżki cukru
½ łyżeczki soli

2-3 duze jablka, obrane, pokrojone w mala kostke
1 lyzka soku z cytryny
cukier
cynamon (opcjonalnie)


Jablka wymieszalam z cukrem i sokiem z cytryny, odstawilam (mozna tez dodac cynamon lub inne ulubione przyprawy).

Make przesialam z solą do miski, wsypalam drozdze i cukier. Wymieszalam i dodalam maslo. Dobrze posiekalam nozem, az powstaly grudki ciasta. Wtedy dodalam smietane, wymieszalam i wbilam jajka, znow wymieszalam. Ciasto wylozylam na stol i krotko zagniotlam. Zostawilam przykryte na 30 minut. Podzielilam na 4 czesci i kazda rozwalkowalam. Placki podzielilam na 8 czesci, na kazda czesc wykladalam lyzke nadzienia i zwijalam rogale. Pieklam 30 minut w 180C, po wyjeciu z pieca, obsypalam ciastka cukrem pudrem.


Croissants_with_apples__1_.jpg
 

Załączniki

  • Croissants_with_apples__1_.jpg
    Croissants_with_apples__1_.jpg
    49.8 KB · Wyświetleń: 13
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Tak, Alu, to wlasnie. Oczywiscie podalam jak zrobilam, z podwojnej porcji.
Nadziewalam jablkami z cynamonem oraz powidlami i dodatkowa suszona sliwka. Pyszne!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy