- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Ponizsze sa z jablkowym nadzieniem, ale faszerowac mozna je dowolnie:
3 1/2 szklanki maki pszennej
½ szklanki maki pszennej razowej
200g masła
3 jajka
1 szklanki kwaśnej śmietany
3 lyzeczki drozdzy instant
2 łyżki cukru
½ łyżeczki soli
2-3 duze jablka, obrane, pokrojone w mala kostke
1 lyzka soku z cytryny
cukier
cynamon (opcjonalnie)
Jablka wymieszalam z cukrem i sokiem z cytryny, odstawilam (mozna tez dodac cynamon lub inne ulubione przyprawy).
Make przesialam z solą do miski, wsypalam drozdze i cukier. Wymieszalam i dodalam maslo. Dobrze posiekalam nozem, az powstaly grudki ciasta. Wtedy dodalam smietane, wymieszalam i wbilam jajka, znow wymieszalam. Ciasto wylozylam na stol i krotko zagniotlam. Zostawilam przykryte na 30 minut. Podzielilam na 4 czesci i kazda rozwalkowalam. Placki podzielilam na 8 czesci, na kazda czesc wykladalam lyzke nadzienia i zwijalam rogale. Pieklam 30 minut w 180C, po wyjeciu z pieca, obsypalam ciastka cukrem pudrem.

3 1/2 szklanki maki pszennej
½ szklanki maki pszennej razowej
200g masła
3 jajka
1 szklanki kwaśnej śmietany
3 lyzeczki drozdzy instant
2 łyżki cukru
½ łyżeczki soli
2-3 duze jablka, obrane, pokrojone w mala kostke
1 lyzka soku z cytryny
cukier
cynamon (opcjonalnie)
Jablka wymieszalam z cukrem i sokiem z cytryny, odstawilam (mozna tez dodac cynamon lub inne ulubione przyprawy).
Make przesialam z solą do miski, wsypalam drozdze i cukier. Wymieszalam i dodalam maslo. Dobrze posiekalam nozem, az powstaly grudki ciasta. Wtedy dodalam smietane, wymieszalam i wbilam jajka, znow wymieszalam. Ciasto wylozylam na stol i krotko zagniotlam. Zostawilam przykryte na 30 minut. Podzielilam na 4 czesci i kazda rozwalkowalam. Placki podzielilam na 8 czesci, na kazda czesc wykladalam lyzke nadzienia i zwijalam rogale. Pieklam 30 minut w 180C, po wyjeciu z pieca, obsypalam ciastka cukrem pudrem.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: