Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Rogaliki PYSZNE
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="syso" data-source="post: 175062" data-attributes="member: 233"><p>A ja mam jeszcze taki przepis na rogaliki. Robilam je setki razy, za kazdym razem wzbudzaja zachwyt. Lekkie, pulchne i kruche, bez cukru i bez jajek. Podawala go kiedys na prk Jola L-L. Robi sie je szybko i przyjemnie Smile Ja polecam szczerze.</p><p>Oto przepis:</p><p></p><p><strong>ROGALIKI</strong></p><p></p><p>Przepis:</p><p>0,50 kg maki (4 szklanki)</p><p>0,25 dkg masla lub margaryny</p><p>0,5 szklanki smietany kwasnej (moze byc 18% lub 12%)</p><p>8 dkg drozdzy swiezych roztartych z maka na proszek.</p><p>troche marmolady (twardej- w sklepie 25 dkg-ok,170zl)</p><p>cykier krysztal do posypania</p><p></p><p>W dloniach rozetrzec turlajac make z rozkruszonymi drozdzami. Dodac maslo</p><p>(lepiej miekkie wyjete wczesniej z lodowki), smietane. Uformowac kule ( to</p><p>trwa chwilke).Wyglada jak kula z plasteliny. Jak ktos mial twarde maslo i</p><p>problem ze zlepieniem, to mozna dac kilka kropel mleka.</p><p>Nalac do duzego gara zimna wode z kranu i wlozyc kule. Ciasto lezy na dnie</p><p>a po ok. 30 minutach wyplywa na powierzchnie. U mnie po 25 minutach.</p><p>Wyjac po wyplynieciu na posypana wiecej maka stolnice,zagniesc, aby</p><p>obtoczylo sie maka i bylo znowu kula jak z plasteliny. Odrywac kawalki</p><p>wielkosci paczka lub pomaranczy, reszta czeka pod miska . Rozwalkowac</p><p>kawalek w ksztalt kola dosc duzego (srednica ok 35 cm), grubosci ok. 3</p><p>milimetrow. Jak bedzie ciasto cieniutkie, to wyjda malutkie rogalisie a jak</p><p>bardzo grube, to wyjda olbrzymy. Te 3 milimetry jest akurat..Ostrym nozem</p><p>wyciac kolo odcinajac nierowne brzegi. Teraz dzielimy to kolo na 12 czesci:</p><p>najpierw na 4 a potem kazda cwiartke na 3 czesci. Powstana wysokie , smukle</p><p>trojkaty. Na srodek podstawy nakladac po niewielkie pol lyzeczki marmolady i</p><p>zwijac w rogalik. Lekko zlepic koncowki i wygiac calosc na polokraglo jak</p><p>rogalik. Ukladac na blasze posmarowanej maslem w odstepach, bo rosna.</p><p>Nastepnie posmarowac dobrze rozbeltanym jajkiem i posypac cukrem krysztalem.</p><p>Piec w temperaturze 200 st w gazowym zwyklym ok.25 minut. Patrzec az sie</p><p>smarowanie pieknie zazloci.. Wychodza 3 blaszki.</p><p>Warto kupic marmolade TWARDA, bo wczesniej probowalam z wlasnym drzemem</p><p>wisniowym i wiekszosc wyplywala podczas pieczenia. Z marmolada, nawet jak</p><p>jest nie zacisniete na koncach - to nie wyjdzie ani kropelka. Jola L-L</p><p>_________________</p><p>Pozdrawiam</p><p>Sylwia</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="syso, post: 175062, member: 233"] A ja mam jeszcze taki przepis na rogaliki. Robilam je setki razy, za kazdym razem wzbudzaja zachwyt. Lekkie, pulchne i kruche, bez cukru i bez jajek. Podawala go kiedys na prk Jola L-L. Robi sie je szybko i przyjemnie Smile Ja polecam szczerze. Oto przepis: [B]ROGALIKI[/B] Przepis: 0,50 kg maki (4 szklanki) 0,25 dkg masla lub margaryny 0,5 szklanki smietany kwasnej (moze byc 18% lub 12%) 8 dkg drozdzy swiezych roztartych z maka na proszek. troche marmolady (twardej- w sklepie 25 dkg-ok,170zl) cykier krysztal do posypania W dloniach rozetrzec turlajac make z rozkruszonymi drozdzami. Dodac maslo (lepiej miekkie wyjete wczesniej z lodowki), smietane. Uformowac kule ( to trwa chwilke).Wyglada jak kula z plasteliny. Jak ktos mial twarde maslo i problem ze zlepieniem, to mozna dac kilka kropel mleka. Nalac do duzego gara zimna wode z kranu i wlozyc kule. Ciasto lezy na dnie a po ok. 30 minutach wyplywa na powierzchnie. U mnie po 25 minutach. Wyjac po wyplynieciu na posypana wiecej maka stolnice,zagniesc, aby obtoczylo sie maka i bylo znowu kula jak z plasteliny. Odrywac kawalki wielkosci paczka lub pomaranczy, reszta czeka pod miska . Rozwalkowac kawalek w ksztalt kola dosc duzego (srednica ok 35 cm), grubosci ok. 3 milimetrow. Jak bedzie ciasto cieniutkie, to wyjda malutkie rogalisie a jak bardzo grube, to wyjda olbrzymy. Te 3 milimetry jest akurat..Ostrym nozem wyciac kolo odcinajac nierowne brzegi. Teraz dzielimy to kolo na 12 czesci: najpierw na 4 a potem kazda cwiartke na 3 czesci. Powstana wysokie , smukle trojkaty. Na srodek podstawy nakladac po niewielkie pol lyzeczki marmolady i zwijac w rogalik. Lekko zlepic koncowki i wygiac calosc na polokraglo jak rogalik. Ukladac na blasze posmarowanej maslem w odstepach, bo rosna. Nastepnie posmarowac dobrze rozbeltanym jajkiem i posypac cukrem krysztalem. Piec w temperaturze 200 st w gazowym zwyklym ok.25 minut. Patrzec az sie smarowanie pieknie zazloci.. Wychodza 3 blaszki. Warto kupic marmolade TWARDA, bo wczesniej probowalam z wlasnym drzemem wisniowym i wiekszosc wyplywala podczas pieczenia. Z marmolada, nawet jak jest nie zacisniete na koncach - to nie wyjdzie ani kropelka. Jola L-L _________________ Pozdrawiam Sylwia [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Rogaliki PYSZNE
Bottom