Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Rogaliki z różą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mała m." data-source="post: 859654" data-attributes="member: 5770"><p><strong> Rogaliki z różą</strong></p><p> </p><p> </p><p> Przepis pochodzi z zeszłorocznego dodatku do Gazety Wyborczej na majówkowe ciasta i desery. Zawsze, gdy tylko je upiekę, znikają w mgnieniu oka. Poza smakiem ich zaletą jest naprawdę łatwe wykonanie, bez żadnego &quot;wyrastania&quot; drożdżowego (którego osobiście zawsze się nieco obawiam).</p><p> </p><p><u> Składniki:</u></p><p> 200 ml mleka</p><p> 1/2 szkl. cukru</p><p> 100 g drożdży (świeżych)</p><p> 2 kostki margaryny</p><p> 1 kg mąki</p><p> 1 opakowanie cukru waniliowego</p><p> sól</p><p> 4 jajka</p><p> 200 g konfitury z róży (można, wbrew nazwie, zastąpić dowolnym nadzieniem)</p><p> </p><p><u> Wykonanie:</u></p><p> Mleko podgrzać z cukrem, rozpuścić w nim drożdże. Margarynę roztopić. W dużej misce wymieszać ciepłe, płynne składniki z przesianą mąką, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Wbić do masy jajka, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie lub trzy kulki, włożyć do lodówki. Po godzinie rozłożyć ciasto na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować, wyciąć nożem niewielkie trójkąty, na które nakładać po łyżecze konfitury. Zawijać, formując półokrągłe rogaliki. Ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze, wstawić do piekarnika, nie czekając, aż ciasto wyrośnie. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.</p><p></p><p> Zawsze robiłam te rogale z połowy porcji, a mimo wszystko wychodziło ich całkiem sporo.</p><p> Z czystym sercem polecam!</p><p></p><p>[ATTACH=full]42002[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mała m., post: 859654, member: 5770"] [B] Rogaliki z różą[/B] Przepis pochodzi z zeszłorocznego dodatku do Gazety Wyborczej na majówkowe ciasta i desery. Zawsze, gdy tylko je upiekę, znikają w mgnieniu oka. Poza smakiem ich zaletą jest naprawdę łatwe wykonanie, bez żadnego "wyrastania" drożdżowego (którego osobiście zawsze się nieco obawiam). [U] Składniki:[/U] 200 ml mleka 1/2 szkl. cukru 100 g drożdży (świeżych) 2 kostki margaryny 1 kg mąki 1 opakowanie cukru waniliowego sól 4 jajka 200 g konfitury z róży (można, wbrew nazwie, zastąpić dowolnym nadzieniem) [U] Wykonanie:[/U] Mleko podgrzać z cukrem, rozpuścić w nim drożdże. Margarynę roztopić. W dużej misce wymieszać ciepłe, płynne składniki z przesianą mąką, cukrem waniliowym i odrobiną soli. Wbić do masy jajka, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie lub trzy kulki, włożyć do lodówki. Po godzinie rozłożyć ciasto na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować, wyciąć nożem niewielkie trójkąty, na które nakładać po łyżecze konfitury. Zawijać, formując półokrągłe rogaliki. Ułożyć na wyścielonej pergaminem blasze, wstawić do piekarnika, nie czekając, aż ciasto wyrośnie. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Zawsze robiłam te rogale z połowy porcji, a mimo wszystko wychodziło ich całkiem sporo. Z czystym sercem polecam! [ATTACH type="full" alt="rogaliki1.JPG"]42002[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Rogaliki z różą
Top
Bottom