- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
8 łyżek mąki
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
krem:
250 g sera mascarpone
5-6 łyżek kremu typu nutella
Ser mascarpone zmiksować dokładnie z nutellą.
Ciasto:
2 białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel soku z cytryny)
Utrzeć 2 jajko, 2 żółtka i cukier waniliowy z 4 łyżkami cukru.
Dodać 8 łyżek mąki, kakao i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksować.
Delikatnie wmieszać ubitą pianę.
Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się będą złote.
Papier oderwać od ciasta.
Ciasto posmarować kremem.
Roladę zwinąć, odłożyć do lodówki do zastygnięcia. Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Roladę najlepiej zwijać, gdy jest jeszcze lekko ciepła. Tyle, by krem/nadzienie nie popłynął, ale nie zimna, wtedy nie popęka. Ciasto, po odklejeniu od niego papieru, smaruje się nadzieniem, pozostawiając z jednego brzega nieposmarowany pasek ok. 5 cm (zaraz wstawię zrobiony kiedyś przeze mnie rysunek ) , by przy zwijaniu ciasta krem się nie wycisnął. Teraz trzeba zwijać pomału roladę, uważając by jej nie połamać. Wbrew pozorom, nie jest to tak trudne

( pomysł na krem wypatrzony u Dorotus )
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: