Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Rolada kawowo-czekoladowa (przepyszna)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 15957" data-attributes="member: 49"><p><strong>Rolada kawowo-czekoladowa (przepyszna) </strong></p><p></p><p>po 10 dag mąki i cukru</p><p>3 dag masła</p><p>4 jajka </p><p>5 dag kakao Krem:</p><p>8 żółtek </p><p>15 dag cukru</p><p>2 łyżki mąki ziemniaczanej</p><p>1/8 l mleka </p><p>3 łyżki mocnej kawy </p><p>400 ml bitej śmietany</p><p>Do przybrania:</p><p>20 dag gorzkiej czekolady</p><p>cukier puder </p><p></p><p>Z białek ubić pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, stopione masło i kakao. Po wymieszaniu bardzo delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Prostokątną formę wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia i wylać ciasto, rozsmarowując je na grubość ok. 1,5 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 °C. Piec ok. 10 min. Ciasto wyłożyć na deskę, ostrożnie usunąć papier, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną, wlać powoli ciepłe mleko, przelać do garnka i mieszając, trzymać chwilę na małym ogniu. Gdy krem zgęstnieje, zdjąć z ognia i mieszać, aż ostygnie. Krem wstawić do lodówki na ok. 60 min, kilkakrotnie go mieszając. Dodać kawę i ubitą śmietanę. Ciasto posmarować 3/4 kremu, zrolować. Wierzch rolady posmarować resztą kremu. Posypać wiórkami czekoladowymi i cukrem pudrem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 15957, member: 49"] [B]Rolada kawowo-czekoladowa (przepyszna) [/B] po 10 dag mąki i cukru 3 dag masła 4 jajka 5 dag kakao Krem: 8 żółtek 15 dag cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/8 l mleka 3 łyżki mocnej kawy 400 ml bitej śmietany Do przybrania: 20 dag gorzkiej czekolady cukier puder Z białek ubić pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, stopione masło i kakao. Po wymieszaniu bardzo delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Prostokątną formę wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia i wylać ciasto, rozsmarowując je na grubość ok. 1,5 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 °C. Piec ok. 10 min. Ciasto wyłożyć na deskę, ostrożnie usunąć papier, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną, wlać powoli ciepłe mleko, przelać do garnka i mieszając, trzymać chwilę na małym ogniu. Gdy krem zgęstnieje, zdjąć z ognia i mieszać, aż ostygnie. Krem wstawić do lodówki na ok. 60 min, kilkakrotnie go mieszając. Dodać kawę i ubitą śmietanę. Ciasto posmarować 3/4 kremu, zrolować. Wierzch rolady posmarować resztą kremu. Posypać wiórkami czekoladowymi i cukrem pudrem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Rolada kawowo-czekoladowa (przepyszna)
Top
Bottom