- Wrz 1, 2009
- 284
- 0
- 0

Składniki:
Ciasto:
20 gram drożdży
250 gram masła lub margaryny
50 gram cukru
2 żółtka
200 gram śmietany (można zamienić na mleko lub wziąć pół na pół mleko i śmietanę)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 600 gram mąki
Na nadzienie : można użyć wiśnie konserwowe, powidła, gęsty dżem, masę mmakowaą. orzechy włoskie zaparzone gorącym mlekiem.
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w śmietanie, masło utrzeć z mąką (posiekać na kaszkę), dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia i rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny w nakrytej płótnem misce.
Po pół godzinie ciasto rozdzielić na trzy lub cztery części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć nadzienie na ciasto i zwinąć jak roladę , dociskając brzegi (złączenie) ciasta. Rolady ułożyć na blaszce do pieczenia, złączeniem w dół.
Odstawić blaszkę z roladami na pół godziny aby ciasto podrosło. Pieczemy w temperaturze 190 - 200 stopni, aż ciasto uzyska złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Z tej porcji ciasta wyszły mi dwie rolady z wiśniami i dwie z powidłami.