Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Rolada krucho-drożdżowа z wiśniami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="anni" data-source="post: 1107400" data-attributes="member: 17357"><p>[ATTACH=full]62286[/ATTACH]</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>Ciasto:</p><p></p><p>20 gram drożdży</p><p>250 gram masła lub margaryny</p><p>50 gram cukru</p><p>2 żółtka</p><p>200 gram śmietany (można zamienić na mleko lub wziąć pół na pół mleko i śmietanę)</p><p>1,5 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>ok. 600 gram mąki</p><p></p><p>Na nadzienie : można użyć wiśnie konserwowe, powidła, gęsty dżem, masę mmakowaą. orzechy włoskie zaparzone gorącym mlekiem. </p><p></p><p>Wykonanie: </p><p></p><p>Drożdże rozpuścić w śmietanie, masło utrzeć z mąką (posiekać na kaszkę), dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia i rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny w nakrytej płótnem misce.</p><p></p><p>Po pół godzinie ciasto rozdzielić na trzy lub cztery części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć nadzienie na ciasto i zwinąć jak roladę , dociskając brzegi (złączenie) ciasta. Rolady ułożyć na blaszce do pieczenia, złączeniem w dół. </p><p></p><p>Odstawić blaszkę z roladami na pół godziny aby ciasto podrosło. Pieczemy w temperaturze 190 - 200 stopni, aż ciasto uzyska złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. </p><p></p><p>Z tej porcji ciasta wyszły mi dwie rolady z wiśniami i dwie z powidłami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="anni, post: 1107400, member: 17357"] [ATTACH=full]62286[/ATTACH] Składniki: Ciasto: 20 gram drożdży 250 gram masła lub margaryny 50 gram cukru 2 żółtka 200 gram śmietany (można zamienić na mleko lub wziąć pół na pół mleko i śmietanę) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 600 gram mąki Na nadzienie : można użyć wiśnie konserwowe, powidła, gęsty dżem, masę mmakowaą. orzechy włoskie zaparzone gorącym mlekiem. Wykonanie: Drożdże rozpuścić w śmietanie, masło utrzeć z mąką (posiekać na kaszkę), dodać żółtka, cukier i proszek do pieczenia i rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny w nakrytej płótnem misce. Po pół godzinie ciasto rozdzielić na trzy lub cztery części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Wyłożyć nadzienie na ciasto i zwinąć jak roladę , dociskając brzegi (złączenie) ciasta. Rolady ułożyć na blaszce do pieczenia, złączeniem w dół. Odstawić blaszkę z roladami na pół godziny aby ciasto podrosło. Pieczemy w temperaturze 190 - 200 stopni, aż ciasto uzyska złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta wyszły mi dwie rolady z wiśniami i dwie z powidłami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Rolada krucho-drożdżowа z wiśniami
Top
Bottom