Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Rolada krucho-drożdżowa z masą orzechową
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Nadia" data-source="post: 35149" data-attributes="member: 141"><p>Ciasto:</p><p>0,5 kg mąki</p><p>8 dkg drożdży</p><p>8 żółtek</p><p>0,5 szklanki mleka</p><p>25 dkg masła lub margaryny</p><p></p><p>W mleku rozpuścić drożdże, dodć 3 łyżki cukru - niech urośnie.</p><p>Posiekać mąkę, tłuszcz, żółtka, dodać zaczyn. Z ciasta zrobić kulę, obsypać mąką, owinąć ściereczką, włożyć do zimnej wody. Po 10-15 minut powinno wypłynąć.</p><p></p><p>Masa:</p><p>4 białka</p><p>0,75 szkalnki cukru</p><p>3 szklanki mielonych orzechów włoskich</p><p></p><p>Ubić białka, dodać cukier i orzechy. </p><p></p><p>Ciasto podzielić na pół, rozwałkować cienko, rozsmarować masę i zwinąć. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut.</p><p></p><p><em>Robiłam również z masą makową i też było dobre</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Nadia, post: 35149, member: 141"] Ciasto: 0,5 kg mąki 8 dkg drożdży 8 żółtek 0,5 szklanki mleka 25 dkg masła lub margaryny W mleku rozpuścić drożdże, dodć 3 łyżki cukru - niech urośnie. Posiekać mąkę, tłuszcz, żółtka, dodać zaczyn. Z ciasta zrobić kulę, obsypać mąką, owinąć ściereczką, włożyć do zimnej wody. Po 10-15 minut powinno wypłynąć. Masa: 4 białka 0,75 szkalnki cukru 3 szklanki mielonych orzechów włoskich Ubić białka, dodać cukier i orzechy. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować cienko, rozsmarować masę i zwinąć. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. [I]Robiłam również z masą makową i też było dobre[/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Rolada krucho-drożdżowa z masą orzechową
Top
Bottom