Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Rolada schabowa*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 835425" data-attributes="member: 90"><p>Skorzystałam z przepisu zamieszczonego w &quot;Przyślij przepis&quot; nr 11/2007</p><p>Roladę robiłam już parę razy, ale jakoś nie przyszło mi do głowy tu umieścić przepis, a łatwe to, smaczne i ładnie wygląda. Można jeść na ciepło jak i na zimno jako wędlinę.</p><p></p><p>[ATTACH=full]39660[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]39658[/ATTACH]</p><p></p><p>Ja nie trzymam się dokładnie przepisu, za każdym razem jakoś inaczej robię, ale podam jak jest w gazetce i co ja zmieniam:</p><p></p><p>1,5 kg schabu ( ja biorę 1 kg a ostatnio nawet z 0,5 kg robiłam dla siebie samej)</p><p>0,5 kg pieczarek</p><p>2 cebule</p><p>25 dag wędzonego boczku ( ja daję w cieniutkich plasterkach boczek z serii &quot;Kresowe przysmaki&quot; z Biedronki</p><p>pół pęczka natki pietruszki ( nie zawsze daję, dziś np. było bez)</p><p>2 łyżki słodkiej papryki w proszku</p><p>sól, pieprz ( ja jeszcze czasami czosnek świeży albo granulowany ( dziś było z granulowanym)</p><p>olej</p><p></p><p>Dodatkowo daję różne inne rzeczy: np. kiedyś suszone pomidory z zalewy olejowej, a dziś żółty ser. </p><p></p><p>Schab przeciąć na całej długości ostrym długim nożem zostawiając tak mniej więcej 1 cm grubości od dołu i od brzegu (nie przecinając go do końca), górną część schabu odwinąć ( tak jakby rozwijając dywan), następnie znów przeciąć tę grubszą część w podobny sposób i znów odwinąć. Powstały płat można lekko rozbić tłuczkiem aby wyrównać grubość. Mięso przyprawić, natrzeć olejem wymieszanym z papryką ( ja zostawiam czasem na kilka godzin a czasem od razu faszeruję).</p><p></p><p>Na farsz:</p><p>cebulę pokroić w kostkę, pieczarki zetrzeć na grubej tarce, podsmażyć na tłuszczu aż płyn odparuje. Przestudzony farsz ( oczywiście przyprawić go do smaku, wymieszać z pietruszką) wyłożyć na płat mięsa, na nim ułożyć ew. inne dodatki i plasterki boczku ( ja na boczek tym razem wyłożyłam straty żółty ser). Zwinąć w roladę, zesznurować. </p><p>Piekłam w rękawie, w temp. 190 stopni ok 50 minut ( jak większy kawałek to dłużej, np. taki 1,5 kg to ok. 1,5 godziny).</p><p></p><p>[ATTACH=full]39659[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 835425, member: 90"] Skorzystałam z przepisu zamieszczonego w "Przyślij przepis" nr 11/2007 Roladę robiłam już parę razy, ale jakoś nie przyszło mi do głowy tu umieścić przepis, a łatwe to, smaczne i ładnie wygląda. Można jeść na ciepło jak i na zimno jako wędlinę. [ATTACH=full]39660[/ATTACH] [ATTACH=full]39658[/ATTACH] Ja nie trzymam się dokładnie przepisu, za każdym razem jakoś inaczej robię, ale podam jak jest w gazetce i co ja zmieniam: 1,5 kg schabu ( ja biorę 1 kg a ostatnio nawet z 0,5 kg robiłam dla siebie samej) 0,5 kg pieczarek 2 cebule 25 dag wędzonego boczku ( ja daję w cieniutkich plasterkach boczek z serii "Kresowe przysmaki" z Biedronki pół pęczka natki pietruszki ( nie zawsze daję, dziś np. było bez) 2 łyżki słodkiej papryki w proszku sól, pieprz ( ja jeszcze czasami czosnek świeży albo granulowany ( dziś było z granulowanym) olej Dodatkowo daję różne inne rzeczy: np. kiedyś suszone pomidory z zalewy olejowej, a dziś żółty ser. Schab przeciąć na całej długości ostrym długim nożem zostawiając tak mniej więcej 1 cm grubości od dołu i od brzegu (nie przecinając go do końca), górną część schabu odwinąć ( tak jakby rozwijając dywan), następnie znów przeciąć tę grubszą część w podobny sposób i znów odwinąć. Powstały płat można lekko rozbić tłuczkiem aby wyrównać grubość. Mięso przyprawić, natrzeć olejem wymieszanym z papryką ( ja zostawiam czasem na kilka godzin a czasem od razu faszeruję). Na farsz: cebulę pokroić w kostkę, pieczarki zetrzeć na grubej tarce, podsmażyć na tłuszczu aż płyn odparuje. Przestudzony farsz ( oczywiście przyprawić go do smaku, wymieszać z pietruszką) wyłożyć na płat mięsa, na nim ułożyć ew. inne dodatki i plasterki boczku ( ja na boczek tym razem wyłożyłam straty żółty ser). Zwinąć w roladę, zesznurować. Piekłam w rękawie, w temp. 190 stopni ok 50 minut ( jak większy kawałek to dłużej, np. taki 1,5 kg to ok. 1,5 godziny). [ATTACH=full]39659[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Rolada schabowa*
Bottom