Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Rolada serowo-jabłkowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 803504" data-attributes="member: 2721"><p><u>[ATTACH=full]37110[/ATTACH]</u></p><p><u></u></p><p><u>ciasto:</u></p><p>3 jajka</p><p>4 łyżki cukru</p><p>cukier waniloiwy</p><p>8 łyżek mąki</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p><u>masa:</u></p><p>1 serek twarożkowy, lub 3 krotnie mielony (250 g)</p><p>cukier waniliowy</p><p>cukier</p><p></p><p>2-3 jabłka</p><p>cukier</p><p>cynamon</p><p></p><p>4 łyżeczki żelatyny</p><p>2 łyżki nutelli</p><p></p><p></p><p><strong>Serek</strong> wymieszać z cukrem waniliowym, dodać zwykłego cukru, do smaku, ok. 3 łyżki.</p><p></p><p><strong>Przygotować jabłka</strong> jak na szarlotkę: obrać pokroić w kostkę, uprażyć w małej ilości wody z cukrem. Kiedy woda odparuje a jabłka będą miękkie, dodać szczyptę cynamonu. Jabłek powinno byc mniej wiecej tyle, co serka, ok. 250 g.</p><p></p><p>Rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny w 6 łyżkach wody, energicznie mieszając. połowę dodać do serka, druga połowę - do jabłek, wymieszać.</p><p> </p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>2 białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel soku z cytryny)</p><p></p><p>Utrzeć 1 jajko, 2 żółtka i cukier waniliowy z 4 łyżkami cukru.</p><p>Dodać 8 łyżek mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksować.</p><p></p><p>Delikatnie wmieszać ubitą pianę.</p><p></p><p>Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.</p><p>Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się zezłocą.</p><p></p><p>Papier oderwać od ciasta.</p><p></p><p>Ciasto posmarować nutellą. ponieważ jest ciepłe, wystarczą ok. 2 łyżki nutelli, która się ładnie rozsmaruje.</p><p>Na cieście ułożyć tężejącą masę serową a następnie jabłka.</p><p></p><p>Roladę zwinąć, odłożyć do lodówki do zastygnięcia.</p><p></p><p>Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.</p><p>[ATTACH=full]37111[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 803504, member: 2721"] [U][ATTACH=full]37110[/ATTACH] ciasto:[/U] 3 jajka 4 łyżki cukru cukier waniloiwy 8 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia [U]masa:[/U] 1 serek twarożkowy, lub 3 krotnie mielony (250 g) cukier waniliowy cukier 2-3 jabłka cukier cynamon 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki nutelli [B]Serek[/B] wymieszać z cukrem waniliowym, dodać zwykłego cukru, do smaku, ok. 3 łyżki. [B]Przygotować jabłka[/B] jak na szarlotkę: obrać pokroić w kostkę, uprażyć w małej ilości wody z cukrem. Kiedy woda odparuje a jabłka będą miękkie, dodać szczyptę cynamonu. Jabłek powinno byc mniej wiecej tyle, co serka, ok. 250 g. Rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny w 6 łyżkach wody, energicznie mieszając. połowę dodać do serka, druga połowę - do jabłek, wymieszać. [B]Ciasto:[/B] 2 białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel soku z cytryny) Utrzeć 1 jajko, 2 żółtka i cukier waniliowy z 4 łyżkami cukru. Dodać 8 łyżek mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksować. Delikatnie wmieszać ubitą pianę. Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się zezłocą. Papier oderwać od ciasta. Ciasto posmarować nutellą. ponieważ jest ciepłe, wystarczą ok. 2 łyżki nutelli, która się ładnie rozsmaruje. Na cieście ułożyć tężejącą masę serową a następnie jabłka. Roladę zwinąć, odłożyć do lodówki do zastygnięcia. Można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. [ATTACH=full]37111[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Rolada serowo-jabłkowa
Top
Bottom